Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: «Κίνα και ΠΟΥ θα μπορούσαν να είχαν δράσει ταχύτερα»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Κίνα θα μπορούσαν να είχαν ενεργήσει ταχύτερα στην αρχή της επιδημίας της Covid-19, κατέληξαν οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες αρμόδιοι να αξιολογήσουν την παγκόσμια απάντηση στην επιδημία, για τους οποίους η εξάπλωση του ιού επωφελήθηκε από μια «κρυμμένη σε μεγάλο βαθμό επιδημία»…

Στη δεύτερη αναφορά της που αναμένεται να παρουσιαστεί την Τρίτη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αυτή η ομάδα εμπειρογνωμόνων υπογραμμίζει ότι «λαμβάνοντας υπόψη την αρχική χρονολογία της πρώτης φάσης της επιδημίας, διαπιστώνεται ότι θα ήταν δυνατό να υπάρξει ταχύτερη δράση βάσει των πρώτων ενδείξεων».

«Είναι σαφές για την ανεξάρτητη Ομάδα ότι τα μέτρα δημόσιας υγείας θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πιο αυστηρά από τις τοπικές και εθνικές κινεζικές αρχές τον Ιανουάριο», αναφέρει.

Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν επίσης τη βραδύτητα του ΠΟΥ να συγκαλέσει την επιτροπή του έκτακτης ανάγκης στην αρχή της πανδημίας και τις επιφυλάξεις του να κηρύξει κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Δεν αντιλαμβανόμαστε σαφώς γιατί δεν συνεδρίασε πριν από την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ούτε γιατί δεν μπόρεσε αμέσως να συμφωνήσει στη δήλωση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας σε παγκόσμια κλίμακα» γράφουν. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για μια επιδημία.

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης στα τέλη του 2019, ο ΠΟΥ επικρίθηκε έντονα σε σχέση με την απάντησή του, καθυστερώντας κυρίως να συστήσει τη χρήση μάσκας. Κυρίως, κατηγορήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ήταν εξαιρετικά εφησυχασμένος με την Κίνα, όπου εμφανίστηκε ο κορονοϊός, και ότι καθυστέρησε να κηρύξει κατάσταση παγκόσμιας υγειονομικής έκτακτης ανάγκης.

Τον περασμένο Μάιο, τα κράτη μέλη του ΠΟΥ συμφώνησαν επί της αρχής διενέργειας ανεξάρτητης έρευνας, και τον Ιούλιο ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε τη σύσταση της ανεξάρτητης ομάδας που είναι αρμόδια να συντάξει «ειλικρινή αξιολόγηση» της διαχείρισης της κρίσης και να «αντλήσει διδάγματα» για το μέλλον.

Της ομάδας αυτής συμπροεδρεύουν η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ και η πρώην πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ.

Μέσα σε λίγο παραπάνω από ένα χρόνο, η πανδημία έχει προκαλέσει περισσότερους από 2 εκατομμύρια θανάτους επισήμως και έχει προσβάλει λίγο λιγότερα από 100 εκατομμύρια ανθρώπους. Οι συγκεκριμένοι αριθμοί είναι μάλλον χαμηλότεροι των πραγματικών.

ΠΗΓΗ

Shares