Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός – Ηνωμένο Βασίλειο: «Αποτύχαμε στη διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας» λέει ο Μπόρις Τζόνσον

Επέμεινε ωστόσο ότι όλα έγιναν με γνώμονα την προστασία του βρετανικού λαού…

Ένας χρόνος πέρασε από το ξέσπασμα της πανδημίας στη Μεγάλη Βρετανία με τον Μπόρις Τζόνσον να ανακαλεί στη μνήμη του τους 126.000 νεκρούς από την νόσο της Covid-19. Παραδέχεται ότι θα επιθυμούσε πολλά πράγματα να είχαν γίνει διαφορετικά τόσο σε επίπεδο lockdown όσο και στη διαχείριση της πανδημίας ευρύτερα, αφήνοντας να εννοηθεί πως -μάλλον- η έκβαση της κατάστασης υπήρξε αρνητική.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «θα ανεγερθεί ένα μείζονος σημασίας μνημείο προς τιμήν των αγαπημένων προσώπων μας που “χάθηκαν”, αλλά και για αυτή την πρωτόγνωρη περίοδο».

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτών, ο Μπόρις Τζόνσον και ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος και καθηγητής Κρις Γουίτι προειδοποίησαν ότι δεν αποκλείεται να ξεσπάσει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Γουίτι ανακοίνωσε ότι «σίγουρα θα υπάρξει εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων» ενώ προόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «οι ανατροπές που θα συναντήσουμε στο δρόμο έναντι της Covid-19 δεν θα είναι λίγες».

Ο Τζόνσον αξιολόγησε ως βασικό σφάλμα της στρατηγικής του έναντι της νόσου την αποτυχία να εκτιμήσει πως η ασθένεια μπορούσε να εξαπλωθεί ασυμπτωματικά, ενώ ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλός του, Πάτρικ Βάλανς, δήλωσε ότι η έλλειψη σε τεστ και δεδομένα σχετικά με τον ιό υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για την αποτυχία της κυβέρνησης να θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωσή του.

«Αν και αναδρομικά, νομίζω πως υπάρχουν πολλά πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζαμε και πολλές ενέργειες που θα θέλαμε να είχαμε κάνει διαφορετικά, γιατί “πολεμούμε” μία ασθένεια κατώ από πρωτόγνωρες συνθήκες, συνθήκες που δεν θα φανταζόταν καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός και συνέχισε: «Πιθανόν η μοναδική εσφαλμένη υπόθεση που κάναμε αφορούσε στην ασυμπτωματική μετάδοση του κορωνοϊού, πράγμα που απαιτούσε πολλή πολιτική κατά τις πρώτες μέρες. Όλη αυτή η παρανόηση σίγουρα οδήγησε σε σοβαρά προβλήματα που χρειάζονταν εξίσου σκληρή δουλειά για να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος στη “μάχη”».

Ο Τζόνσον αρνήθηκε ωστόσο να εκφράσει τη λύπη του σχετικά με το ότι δεν έθεσε την χώρα σε lockdown νωρίτερα, τόσο στην αρχή του πρώτου κύματος όσο και του δευτέρου, για το οποίο είχε εκδηλώσει την έντονη δυσαρέσκειά του.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι πήραμε όλες τις αποφάσεις έχοντας κυρίως το συμφέρον του βρετανικού λαού στις καρδιές μας, σε μια προσπάθεια να προστατέψουμε τους πολίτες και να αποτρέψουμε το θάνατο και τον πόνο που θα επέφερε αυτός», διαβεβαίωσε, «αυτό προσπαθούσαμε να κάνουμε σε όλα τα στάδια της έξαρσης του ιού».

ΠΗΓΗ

Shares