Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Κορωνοϊός: Ενθαρρυντικά νέα από τη Βρετανία -Μπορεί να αρχίσουν σύντομα δοκιμές εμβολίου σε ανθρώπους…

Πολύ σύντομα, σε διάστημα λίγων μηνών, μπορεί να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό σε ανθρώπους στη Βρετανία, εφόσον υπάρξει η κατάλληλη χρηματοδότηση, λένε επιστήμονες του Imperial College of London, επισημαίνοντας τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα έρευνας που έκαναν σε ποντίκια…

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πρωτότυπο εμβόλιο για τον κορωνοϊό σε ζωικά μοντέλα, όπου τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά», δήλωσε ο δρ Ρόμπιν Σάτοκ, του τμήματος Μολυσματικών Ασθενειών του εν λόγω πανεπιστημίου. «Ελπίζουμε μέχρι το καλοκαίρι να προχωρήσουμε σε κλινικές δοκιμές εφόσον λάβουμε επαρκή χρηματοδότηση για το επόμενο στάδιο», συμπλήρωσε, την ώρα που διεξάγονται έρευνες για εμβόλιο για την πανδημία COVID-19 σ’ ολόκληρο τον κόσμο και είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt ένα μπρα ντε φερ ανάμεσα στην Γερμανία και τις ΗΠΑ για την διασφάλιση της αποκλειστικότητας ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσεται σε γερμανικό εργαστήριο.

Την ίδια ώρα στο Σιάτλ των ΗΠΑ επιστήμονες ξεκίνησαν ήδη τη στρατολόγηση υγιών εθελοντών που θα λάβουν από 1.100 δολάρια για να μετάσχουν στην κλινική δοκιμή ενός πειραματικού εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό COVID-19, ώστε να διαπιστωθεί η ασφάλεια του και η ανοσολογική απόκριση, ενώ η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax, είπε ότι ελπίζει να ξεκινήσει δικές της δοκιμές στα τέλη της άνοιξης μετά την εξασφάλισης μιας πρώτης χρηματοδότησης τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων από τον Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού.

«Είναι μια παγκόσμια προσπάθεια», δήλωσε ο δρ Σάτοκ του Imperial College του Λονδίνου. «Δεν είμαστε σε αγώνα δρόμου η μία ομάδα ερευνητών κατά της άλλης, αλλά σε έναν αγώνα δρόμου κατά του κορωνοϊού». Ο δρ Σάτοκ κι οι συνεργάτες του πέρασαν στην επόμενη φάση δοκιμής του εμβολίου τους σε πιθήκους σε συνεργασία με ερευνητές στο Παρίσι, αλλά «η λυδία λίθος θα είναι να δούμε πώς επιδρά στους ανθρώπους», τόνισε.

Οι ερευνητές του Imperial College ζήτησαν περαιτέρω χρηματοδότηση από το βρετανικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας για τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. «Θα ήταν υπέροχο να στηρίξει η βρετανική κυβέρνηση την προσπάθεια Βρετανών επιστημόνων να αναπτύξουν εδώ ένα εμβόλιο», δήλωσε ο δρ Πολ Μακ Κέι, συνεργάτης ερευνητής του Imperial College.

Πηγή: iefimerida.gr

Shares