Τετάρτη , 3 Μαρτίου 2021
Τελευταία Νέα

Κορονοϊός: Διάγγελμα Μακρόν την Πέμπτη! Μέτρα ενόψει των δημοτικών εκλογών της Κυριακής…

Η Γαλλία ετοιμάζεται να πάρει μέτρα καθώς ο κορονοϊός απειλεί και εξαπλώνεται ραγδαία, ενώ πλέον αναγνωρίζεται ως πανδημία από τον ΠΟΥ.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σκοπεύει να απευθύνει διάγγελμα αύριο στις 20.00, τρεις ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, οι οποίες δεν έχουν αναβληθεί παρά τον φόβο που έχει σπείρει στον κόσμο ο κορονοϊός.

Το πρωί, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ και πέντε υπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Υγείας, θα δεχτεί στο Ματινιόν τους προέδρους της Εθνοσυνέλευσης και των κοινοβουλευτικών ομάδων, καθώς επίσης και τους αρχηγούς των κομμάτων. Η κινητοποίηση αυτή ενδέχεται να αποτελεί τον προάγγελο μιας νέας τακτικής για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό, ο κορονοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 48 ανθρώπους στη Γαλλία. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 2.281.

«Ο στόχος μας δεν είναι να σταματήσουμε τη λειτουργία της χώρας», υπογράμμισε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σιμπέτ Ντιαγιέ.

«Τα πιο δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας» προειδοποίησε το πρωί ο καθηγητής Ζαν-Φρανσουάλ Ντελφρεσί, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας.

Οι αρχές έκαναν έκκληση για εθελοντές, όπως για φοιτητές ιατρικής, προκειμένου να ενισχύσουν τους επαγγελματίες υγείας.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν ληφθεί ήδη πολλά μέτρα, όπως το κλείσιμο σχολείων στις πληγείσες περιοχές, αλλά και η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 1.000 προσώπων μέχρι τις 15 Απριλίου, τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς χώρους. Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι κλείνουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στην Κορσική, από αύριο μέχρι τις 29 Μαρτίου.

Στο πλαίσιο των δραστικών μέτρων, απαγορεύονται στο εξής οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας και σε κλινικές χρόνιων παθήσεων, ώστε να μην εκτεθούν στον ιό ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο να αναβάλει τις εκλογές, όμως ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν εξετάζει «μέτρα για την προστασία» των ψηφοφόρων: απολυμαντικά τζελ θα διατεθούν στα εκλογικά τμήματα ενώ οι ψηφοφόροι θα μπορούν να χρησιμοποιούν δικό τους στυλό για να γράφουν

Όσον αφορά το Φεστιβάλ των Καννών, που είναι προγραμματισμένο για τον Μάιο (12-23), δεν αποκλείεται να αναβληθεί για αργότερα.

 

newsit

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares