Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Ασφυκτική κατάσταση με τις ΜΕΘ – Τρόμος στη Θεσσαλονίκη, ελάχιστες οι κλίνες

Κορωνοίός:Σημερα που εφημερεύει το Ιπποκράτειο, θα καλύψει επικουρικά και θα στηρίξει την εφημερία και το Διαβαλκανικό Κέντρο

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, το 424 Γενικο Στρατιωτικο Νοσοκομείο που διαθέτει ηδη δικές του ΜΕΘ, ετοιμάζεται να μετατρέψει σε θαλάμους νοσηλείας ακόμα και τους χώρους στο υπογειο – πυρηνικό καταφύγιο, ενώ ειναι έτοιμο το σχεδιο για αεροδιακομιδή ασθενών στην Αθήνα ή και αλλού.

Την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας, με βάση τα οποία σήμερα, σε όλη τη χώρα, λειτουργούν συνολικά 1.104 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 781 είναι κατειλημμένες και 323 κενές (ποσοστό 29%).

Μέχρι και χθες οι ΜΕΘ-Covid σε όλη την Ελλάδα ανέρχονταν σε 496. Από αυτές, 335 είναι κατειλημμένες και 161 κενές (ποσοστό 32,5%). Στα νοσοκομεία της Αττικής το σύνολο των Εντατικών για κορονοϊό ήταν μέχρι χθες σε 206. Η πληρότητά τους κυμαίνεται σε πολύ καλύτερο επίπεδο σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη και έφτανε μέχρι χθες το 63%. Με δεδομένο, όμως, ότι οι ασθενείς παραμένουν περισσότερες από δέκα ημέρες μέσα στα νοσοκομεία, εάν οι νέες εισαγωγές συνεχίσουν με αυτό το ρυθμό -ξεπέρασαν από προχθές τις 400-, τότε το σύστημα θα «μπουκώσει». Στην παραδοχή ότι οι δυνάμεις του ΕΣΥ δεν είναι ανεξάντλητες προχώρησε, άλλωστε, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση που πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη.

Εικόνες Ιταλίας στη Θεσσαλονίκη – Κέντρο νοσηλείας Covid-19 το Βελλίδειο

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν από νοσηλευόμενους και διασωληνωμένους.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας βρέθηκε στη συμπρωτεύουσα, από όπου ανακοίνωσε 50 νέες κλίνες ΜΕΘ, ενώ έκανε και έκκληση στους γιατρούς της Βόρειας Ελλάδας σε αυτές τις ειδικότητες – 4.221 είναι οι εγγεγραμμένοι γιατροί στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης – να στηρίξουν και να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το OPEN, υπάρχουν ακόμα σκέψεις να διαμορφωθεί σε χώρο νοσηλείας Covid το Βελλίδειο, αν χρειαστεί υποστήριξη το σύστημα. Όπως αναφέρθηκε θα λειτουργεί υποστηρικτικά, δεν θα γίνει άμεσα, ωστόσο είναι στις εφεδρείες για να χρησιμοποιηθεί.

Γιατί έστησαν σκηνές έξω από το ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο

Σκηνές στήθηκαν και στους εξωτερικούς χώρους του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, μετά το ΑΧΕΠΑ σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των υποδομών και κάλυψης των αυξημένων αναγκών που δημιουργούνται λόγω της πανδημίας.

Οι σκηνές τοποθετήθηκαν προκειμένου να διενεργούνται τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού που έχουν συμπτώματα Covid-19, ώστε να μη χρειάζεται να μπαίνουν για τον σκοπό αυτό μέσα στους χώρους του νοσοκομείου, όπως αναφέρει το GrTimes.

Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος να υπάρξει ενδονοσοκομειακή διασπορά από ασθενείς οι οποίοι έχουν ήδη μολυνθεί.

Επίσης, κρίθηκε απαραίτητη η ανάπτυξη των πρόχειρων αυτών κατασκευών προκειμένου να μην διενεργούνται τα τεστ σε υπαίθριο ο χώρο ενόψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.

Ανάλογες σκηνές έχουν τοποθετηθεί εδώ και μέρες και στους εξωτερικούς χώρους του ΑΧΕΠΑ.

 

newsbomb

Shares