Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Κορονοϊός: Από ώρα σε ώρα τα νέα μέτρα – “Λουκέτο” σε εστίαση, γυμναστήρια & θέατρα – Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

Κορονοϊός: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει σε λίγες ώρες τα ύστατα μέτρα προς αποφυγή ενός γενικευμένου -ολέθριου- lockdown.


Την ίδια ώρα, τα αρνητικά “ρεκόρ” κρουσμάτων δίνουν τη “σκυτάλη” από την μία μέρα στην άλλη ενώ έχουν αυξηθεί δραματικά και οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία.

Όλα δείχνουν, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πιο τολμηρές αποφάσεις από αυτές που είχαν σχεδιαστεί αρχικά κι έτσι ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει «μοντέλο Γερμανίας» με κλείσιμο όλων των καταστημάτων εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος κι όχι απλώς τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας τους έως τις 9 ή τις 10 το βράδυ, όπως είχε προταθεί.

Το μέτρο αφορά στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές και όπως και στο του πρώτου κύματος τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά μόνο για “πακέτο”.

Τα μέτρα έχουν ορίζοντα ενός μήνα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη, καθώς στόχος είναι να ανασχεθεί η διασπορά του ιού έως τα τέλη του Νοεμβρίου κι έτσι να διαμορφωθούν θετικότερες προοπτικές για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων – δίχως, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι κι εκείνη την περίοδο ο ιός δεν θα είναι σε έξαρση και δεν θα ισχύουν περιοριστικά μέτρα, δεδομένου πως δεν αναμένεται έως τότε να είναι διαθέσιμο κάποιο εμβόλιο.

Από πιο νωρίς η απαγόρευση κυκλοφορίας
Επίσης, θα συμπαρασύρει και την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, η οποία θα ισχύει πλέον από τις 10 ή τις 11 το βράδυ αντί τις 12.30’ που ισχύει σήμερα. Το ενδεχόμενο περιορισμού της κυκλοφορίας από νομό σε νομό φαίνεται απομακρύνεται διότι μάλλον μοιάζει περιττό με τη γενίκευση της απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ και το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αφού το πρόβλημα με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό και τη διασπορά του ιού διαπιστώθηκε στη Βόρεια Ελλάδα ότι αφορά στη διασκέδαση και συγκεκριμένα στις μετακινήσεις από τη Θεσσαλονίκη προς όμορους νομούς.

Κλείνουν γυμναστήρια, κινηματογράφοι, θέατρα – Αύξηση τηλεργασίας
Εκτός από την εστίαση, κλειστά θα είναι στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές γυμναστήρια, κινηματογράφοι, θέατρα και γενικότερα κλειστοί χώροι που θεωρούνται εστίες μετάδοσης του ιού λόγω συγχρωτισμού. Επίσης, ανάμεσα στα μέτρα που θ’ ανακοινώσει ο πρωθυπουργός είναι η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους σε όλη τη χώρα – ανεξαρτήτως του βαθμού επικινδυνότητας με βάση το χάρτη της Πολιτικής Προστασίας, ήτοι και στις «πράσινες» περιοχές – και η αύξηση του υποχρεωτικού ποσοστού της τηλεργασίας στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το ποσοστό αυτό να φτάσει ακόμη και το 80%.

Σημειώνεται πως αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη, τη σκυτάλη θα πάρει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος θα παρουσιάσει τη δέσμη μέτρων της κυβέρνησης για τη στήριξη εργαζομένων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία.

 

ΠΗΓΗ

Shares