Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Kορονοϊός: Αυτά είναι τα πρόστιμα για όσους δεν φορούν μάσκα – Τι ισχύει για σούπερ μάρκετ, ΜΜΜ και ταξί….

Υποχρεωτική καθίσταται από το πρωί του Σαββάτου (18/7), η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ, τόσο για εργαζομένους όσο και για καταναλωτές, μετά από σχετική απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας.


H σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) εκδόθηκε την Παρασκευή, 17 Ιουλίου, και κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι η απόφαση ήταν επιβεβλημένη, μετά την αυξητική τάση των κρουσμάτων κορονοϊού, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής.

Προβλέπονται δε, πρόστιμα ύψους 150 ευρώ για όσους δεν συμμορφώνονται με τις νέες οδηγίες.

Επίσης, έξω από κάθε κατάστημα θα υπάρχει ειδική σήμανση προς τους καταναλωτές ότι απαιτείται η χρήση μάσκας για να μπουν στο κατάστημα και να κάνουν τα ψώνια τους, διαφορετικά – εάν εντοπιστούν από κλιμάκια ελέγχου – θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο.

Η παραπάνω απόφαση δεν έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία, αν σκεφτεί κανείς πως η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων είχε εισηγηθεί από την Τρίτη την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Οι ανησυχίες των λοιμωξιολόγων είχαν εκφραστεί και σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων από την ημέρα όπου άνοιξαν τα σύνορα της χώρας. Άλλωστε περιπτώσεις κορονοϊού παρουσιάζουν αυξητική τάση σε καθημερινή πλέον βάση, γεγονός που έχει οδηγήσει τους επιστήμονες στο να συστήνουν την επιστροφή μέτρων αλλά και ελέγχων ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα.

Τα αυξανόμενα κρούσματα όμως δεν είναι το μόνο που απασχολεί τους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι ήταν υπέρ της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και όχι μόνο στα σούπερ μάρκετ, καθώς ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι ακόμη ήπιος στη χώρα μας. Σημειώνεται πως η απόφαση για την υποχρεωτική χρήση μάσκας, πάρθηκε και σε μία περίοδο που οι Έλληνες έχουν χαλαρώσει τη στάση τους απέναντι στον κορονοϊό, όπως αποδείχτηκε άλλωστε και από πολύ πρόσφατη δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, σύμφωνα με την οποία 4 στους 10 Έλληνες δεν τηρεί τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης όπως έκανε στο παρελθόν.

Παπαθανάσης: Τα σούπερ μάρκετ να προσφέρουν μάσκες σε πελάτες που δεν έχουν
Για τη χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ μίλησε το πρωί του Σαββάτου (18/07) στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η χρήση μάσκας θωρακίζει από τον κορονοϊό και απηύθυνε έκκληση στα σούπερ μάρκετ αν ένας πελάτης δεν έχει μάσκα να του προσφέρουν.

«Κανείς δεν θέλει να επιβάλλει πρόστιμα σε αυτή την κρίση», τόνισε ο Νίκος Παπαθανάσης.

Πρόσθεσε ότι είμαστε πολύ πιο έτοιμοι από ότι πριν από δυο μήνες απέναντι στον κορονοϊό, σημειώνοντας ότι πρέπει όλοι οι επαγγελματίες να τηρούν τα μέτρα.

«Δεν είναι δύσκολο να εφαρμοστούν τα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Την ίδια ώρα, όσον αφορά τα τα αντισηπτικά μαντηλάκια διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει πλέον πλαφόν και μπορεί να αγοράζει ο καταναλωτής όσα θέλει.

Μάσκα και πρόστιμα και στα ΜΜΜ
Υπενθυμίζεται ότι σε ισχύ παραμένει η υποχρέωση χρήσης μάσκας για τους επιβάτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το ίδιο και το πρόστιμο για τη μη χρήση της. Συγκεκριμένα το άρθρο 7 της ΚΥΑ αναφέρει ότι: «Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής, καθώς και εντός των οχημάτων και συρμών, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας. Στην περίπτωση που σε αστικά λεωφορεία υπάρχει διαχωριστικό το οποίο απομονώνει τον οδηγό από τους υπόλοιπους επιβάτες, συστήνεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τον οδηγό. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου ισχύει και για τους οδηγούς των μέσων σταθερής τροχιάς και των σιδηροδρομικών οχημάτων, στα οποία απομονώνεται η θέση του οδηγού από τον υπόλοιπο συρμό ή μέσο. Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ».

Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος επιβάλλεται σε κάθε επιβάτη πέραν του ποσοστού της παρ. 1, καθώς και στον οδηγό του οχήματος/συρμού, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, τα πρόστιμα για τους παραβάτες που θα εντοπίζονται να μη φορούν μάσκα είναι τα εξής:

Σούπερ μάρκετ: 150 ευρώ
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: 150 ευρώ
Ταξί: 150 ευρώ (ισχύει για επιβάτες και οδηγούς)
Κομμωτήρια: Aν το κομμωτήριο δεν έχει κατάλογο για τα ραντεβού, θα του βεβαιώνεται πρόστιμο 1.000 ευρώ. Ισχύει το πρόστιμο 150 ευρώ για μη τήρηση αποστάσεων και μη χρήσης μάσκας

 

newsbomb

Shares