Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: 121 νεκροί, 156 νέα κρούσματα, τα 150 στο Κρανίδι -59 σε ΜΕΘ…

Ολοκληρώθηκε η σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το υπουργείο Υγείας και τον λοιμοξιωλόγο Σωτήρη Τσιόδρα…

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 156 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τα 150 από αυτά να αφορούν το Κρανίδι. Συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί 2.401 κρούσματα, εκ των οποίων το 56% είναι άνδρες. Από τα κρούσματα, 572 σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.111 με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στην Ελλάδα, σημειώνονται επίσης 59 διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων 16 είναι γυναίκες. Το 84,7% αυτών έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Παράλληλα, 46 ασθενείς πήραν εξιτήριο.

Ο λοιμωξιολόγος ανακοίνωσε 5 νέους θανάτους, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 121 θανάτους στη χώρα. Από αυτούς 32 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιπο άνδρες, με μέση ηλικία τα 74 έτη. Το 91% των νεκρών παρουσίαζαν υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα, 55.666 κλινικά τεστ.

Τα μέτρα για τη δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι

Τα αποτελέσματα της χθεσινής δειγματοληψίας στο Κρανίδι δημιούργησαν την ανάγκη άμεσου συναγερμού στην περιοχή. Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε τα μέτρα που είχε ανακοινώσει από τον δήμο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, που επιβεβαίωσε 150 θετικούς στον κορωνοϊό, σε 497 δείγματα της δομείς. Ανάμεσά τους βρίσκονται και οι εργαζόμενοι, έτσι 148 θετικοί ανήκουν στους φιλοξενούμενους, μία είναι εργαζόμενη και ένα στέλεχος της δομής.

Η δομή των “μεταναστών” μπήκε σε καραντίνα από τη Μεγάλη Πέμπτη, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα του δήμου. Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως οι Αρχές προχώρησαν σε ιχνηλατίσεις προκειμένου να παρακολουθήσουν και τα αρνητικά κρούσματα εργαζομένων που κινούνταν στην περιοχή. Ωστόσο, επανέλαβε πως θα πρέπει να παρθούν μέτρα προληπτικού χαρακτήρα, χωρίς αυτό να συνιστά λόγο για να επικρατήσει πανικός.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς απηύθηνε έκκληση σε ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα να παραμείνουν σπίτια τους και να μην βρεθούν στο δρόμο για κανέναν λόγο. Όπως είπε η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση περιορίζεται μόνο στους αριθμούς Β1, Β2 και Β3, ενώ τίθεται σε εφαρμογή απαγόρευση κυκλοφορίας στον δήμο από τις 20.00 ως τις 08.00 το πρωί για τις επόμενες 14 ημέρες.

«Οι φιλοξενούμενοι σε κλειστές δομές αποτελούν από τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς για την μετάδοση του κορωνοϊού» σχολίασε ο λοιμωξιολόγος με αφορμή το περιστατικό στο Κρανίδι. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως όσο πιο γρήγορα γίνεται η αναγνώριση και η απομόνωση ενός πιθανού κρούσματος, τόσο μειώνεται η μετάδοση.

Επιπλέον, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην απόφαση των Αρχών για επιβολή αυστηρής καραντίνας στα χωριά Ζουμπούλι και Αρναούτι του δήμου Μύκης, περιφερειακή ενότητα Ξάνθης. Στα δύο χωριά, όπου διαμένουν 250 κάτοικοι, επιβάλλεται 14ήμερη καραντίνα, ενώ οι τοπικές Αρχές θα φροντίσουν για την τροφοδοσία των πολιτών για το ανωτέρω διάστημα.

Πώς επηρεάζει ο κορωνοϊός παιδιά και νέους

Ο θάνατος του 35χρονου από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, οδήγησε τον Σωτήρη Τσιόδρα σε μια εκτενή αναφορά στον τρόπο που ο ιός επηρεάζει παιδιά και νέους. «Τα παιδιά έχουν πολύ πιο ήπια κλινική εικόνα σε σχέση με τους ενήλικες. Δυστυχώς όμως καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας» είπε και σημείωσε πως κάτι τέτοιο συμβαίνει και με άλλες αναπνευστικές νόσους, όπως όπως πνευμονιόκοκκος και γρίπη. Ο λοιμωξιολόγος παρέθεσε τα στοιχεία ευρείας μελέτης στην Κίνα σε 2000 νέους, στην οποία και καταγράφτηκε μόλις ένας θάνατος από τον κορωνοϊό.

Οι λόγοι που οδηγείται ένας νέος άνθρωπος στο θάνατο μπορεί να ποικίλουν. Όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας «αποκαλύπτονται υποκείμενα νοσήματα που δεν είχαν εντοπιστεί». «Σε άλλες μένουμε με το αναπάντητο ερωτηματικό» εξήγησε ο λοιμωξιολόγος.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως επιστήμονες υποθέτουν πως η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να είναι χειρότερη, αν εκτεθεί κανείς περισσότερο στον κορωνοϊό. Φαίνεται πως σε βαριά ασθενείς το ιικό φορτίο είναι υψηλότερο.

Άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν την παρουσία προδιάθεσης για σοβαρή νόσο σε ορισμένους ασθενείς. «Είναι γνωστό πως μια από τις συχνότερες ιώσεις είναι ο έρπης. Οι περισσότεροι τον περνούν ελαφρά σαν κάποιο σπυράκι στα χείλη. Σε κάποιους ανθρώπους που έχουν μεταλλάξεις σε μια από τις πόρτες του ιού στον εγκέφαλο, προκαλεί σοβαρή εγκεφαλίτιδα» είπε. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες που εξετάζουν αυτή την προδιάθεση, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

«Τρίτος λόγος είναι αυτό που ονομάζουμε μια ιογενής σήψη» σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, που αναφέρθηκε σε μια φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού. Ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε πως πολλές φορές ένα ισχυρό ανοσοποιητικό, όπως και ένα αδύναμο, μπορεί να βλάψει τον ασθενή.

Τέλος, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως σε σοβαρά ασθενείς με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου δεν εμφανίζεται δύσπνοια. «Έχουν όμως σιωπηρή χαμηλή οξυγόνωση, και τελικά φτάνουν στα τελικά στάδια ανεπάρκειας από οξυγόνο» σημείωσε. Όπως είπε, η παραμικρή δυσκολία στην αναπνοή, η παραμικρή δύσπνοια πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιατρική συμβουλή.

Πηγή: iefimerida.gr

Shares