Κυριακή , 5 Φεβρουαρίου 2023

Κονγκό: Βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι με 49 πτώματα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Κονγκό: Τουλάχιστον 195 άμαχοι σκοτώθηκαν και 84 απήχθησαν σε επιθέσεις που αποδίδονται στην CODECO και αντίπαλη πολιτοφυλακή που ονομάζεται Ζαΐρ από τις αρχές του Δεκεμβρίου.

Ομαδικοί τάφοι με 49 πτώματα βρέθηκαν στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, αποδίδοντας τους φόνους αυτούς σε πολιτοφυλακή φυλής.

Σαράντα δύο πτώματα, εκ των οποίων 12 γυναικών και 6 παιδιών, βρέθηκαν θαμμένα στο χωριό Νιαμάμπα στην επαρχία Ιτούρι. Τα πτώματα 7 ανδρών βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο χωριό Μπότζι, το οποίο βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Μπούνια της Ιτούρι, διευκρινίζει σε μήνυμά της στο Twitter η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ MONUSCO.

“Η MONUSCO καταδικάζει έντονα αυτούς τους βάρβαρους και δειλούς φόνους που αποδίδονται στην CODECO”, αναφέρει στο μήνυμά της η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι τα μέλη της άρχισαν να περιπολούν στην περιοχή το σαββατοκύριακο αφού ενημερώθηκαν για επιθέσεις.

Η CODECO είναι μία από δεκάδες παραστρατιωτικές οργανώσεις που δρουν στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό. Τα μέλη της προέρχονται κυρίως από την αγροτική κοινότητα της φυλής Λέντου, η οποία διεξάγει τακτικά επιθέσεις σε κτηνοτρόφους της φυλής Χέμα στην επαρχία Ιτούρι.

Η CODECO, η οποία χωρίζεται σε φατρίες και δρα σε απομακρυσμένες περιοχές, δεν έχει εκπρόσωπο και δεν κατέστη δυνατό να σχολιάσει κάποιο μέλος της την είδηση.

Τουλάχιστον 195 άμαχοι σκοτώθηκαν και 84 απήχθησαν σε επιθέσεις που αποδίδονται στην CODECO και αντίπαλη πολιτοφυλακή που ονομάζεται Ζαΐρ από τις αρχές του Δεκεμβρίου, αυξάνοντας τον αριθμό των εκτοπισμένων στην επαρχία Ιτούρι σε περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο, σύμφωνα με την αποστολή του ΟΗΕ.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΛΔ Κονγκό δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής σε αίτημα για σχολιασμό.

 

newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares