Τετάρτη , 17 Αυγούστου 2022

Κομισιόν: Υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη υποχώρησε ελαφρώς λιγότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο, καθώς οι καταναλωτές και το λιανικό εμπόριο έγιναν πιο απαισιόδοξοι αλλά βελτιώθηκε το κλίμα στους τομείς υπηρεσιών και βιομηχανίας


Η μηνιαία έρευνα της Κομισιόν έδειξε ότι το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη υποχώρησε στις 104 μονάδες τον Ιούνιο από τις 105 μονάδες τον Μάιο.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στις 103 μονάδες τον Ιούνιο.

Το κλίμα στη βιομηχανία βελτιώθηκε στις 7,4 μονάδες από τις 6,5 μονάδες τον Μάιο και για τις υπηρεσίες, τον μεγαλύτερο κλάδο της οικονομίας, στις 14,8 μονάδες από τις 14,1 μονάδες τον Μάιο.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση και στους δύο κλάδους.

Οι επιχειρήσεις στη μεταποίηση εμφανίστηκαν πιο αισιόδοξες για τη μελλοντική παραγωγή και τα βιβλία παραγγελιών, αλλά λιγότερο αισιόδοξες στην απασχόληση.

Επίσης παρατηρήθηκε συνολικά μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Ο τομέας των υπηρεσιών ήταν πιο αισιόδοξοι για τις δραστηριότητες τους τρεις προηγούμενους μήνες, αλλά λιγότερο αισιόδοξοι για το μέλλον.

 

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στις -23,6 μονάδες από τις -21,2 μονάδες και το κλίμα στο λιανικό εμπόριο υποχώρησε στις -5,1 μονάδες από τις -4,2 μονάδες.

Τα νοικοκυριά είχαν μια απαισιόδοξη άποψη για την οικονομία στο προηγούμενο και στο επόμενο έτος καθώς και οι προοπτικές τους να κάνουν μεγάλες αγορές και αποταμιεύσεις.

Πηγή: pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares