Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

«Κόλλησε το φαγητό στον λαιμό του και δεν μπορούσε να πάρει αναπνοή», λέει ο παππούς του 6χρονου

Ένα τεράστιο «ευχαριστώ» στους αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης και τους διασώστες του ΕΚΑΒ που κατάφεραν να σώσουν το εξάχρονο εγγονάκι του, θέλησε να πει ο παππούς του μικρού παιδιού που κόντεψε να χάσει τη ζωή του το απόγευμα της Δευτέρας στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, όταν το φαγητό κόλλησε στον λαιμό του και δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Όπως λέει στο protothema.gr, οι αστυνομικοί έκαναν τα αδύνατα – δυνατά για να καταφέρει το ασθενοφόρο που μετέφερε το εγγονάκι του να φτάσει το συντομότερο δυνατόν στο νοσοκομείο. «Ειδικά στην οδό Κατσιμίδη που είναι σχεδόν πάντα κλειστεί από τα αυτοκίνητα, κατάφεραν να διακόψουν την κυκλοφορία στα στενά, να ανοίξουν όλον τον δρόμο και το ασθενοφόρο να μη σταματήσει πουθενά, με αποτέλεσμα να φτάσει πολύ γρήγορα το παιδί μας στα χέρια των γιατρών», περιγράφει.

«Μας βοήθησαν πάρα πολύ γιατί το παιδάκι ήταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Δόξα τω Θεώ, τώρα είναι καλά και παρακολουθείται από τους γιατρούς», σημειώνει.

Όπως λέει ο παππούς του εξάχρονου, περιγράφοντας τις στιγμές αγωνίας που έζησε η οικογένεια, «το παιδί έχει ένα σπάνιο σύνδρομο, είναι 5,5 – 6 ετών, δεν περπατάει, δεν μιλάει και τρώει μόνο αλεσμένες τροφές. Την ώρα που έτρωγε εχθές, πνίγηκε από το φαγητό. Πιθανόν ήταν και κρυωμένο, κόλλησε το φαγητό στον λαιμό του και δεν μπορούσε να πάρει αναπνοή. Όλοι πανικοβλήθηκαν όταν το είδαν να πνίγεται και ξεκίνησαν να τρέχουν. Το είχε ξανά πάθει στο παρελθόν αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Η αστυνομία ήρθε πολύ γρήγορα και ξεκίνησε αμέσως ενέργειες για να σωθεί το παιδί. Στη συνέχεια έφτασε το ασθενοφόρο, μαζί με Κινητή Μονάδα και το πήγαν πολύ γρήγορα στο Ιπποκράτειο. Δόξα τω Θεώ όλα πήγαν καλά και τώρα αναρρώνει. Μας είπαν οι γιατροί ότι σήμερα και αύριο μπορεί να είναι σε καταστολή για να συνέλθει, αλλά θα γίνει καλά».

«Φτάσαμε σε 6′ στο νοσοκομείο»

Όπως περιέγραψε ο Υπαρχιφύλακας της Άμεσης Δράσης, Νίκος Τσαγκάρης, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του βρέθηκαν πρώτοι στο σπίτι της οικογένειας, «χθες περίπου στις 7 το απόγευμα δεχθήκαμε κλήση για ανήλικο που δεν αναπνέει και οι γονείς του ήταν σε πανικό. Άμεσα μεταβήκαμε στην οικία που ήταν κι άλλοι συνάδελφοι. Κάποιοι πήραν την πρωτοβουλία, επειδή οι γονείς ήταν σε δύσκολη κατάσταση, καθώς κάποια στιγμή το παιδί σταμάτησε να αναπνέει τελείως, καθαρίσαμε την αναπνευστική οδό, άρχισε να παίρνει οξυγόνο και στη συνέχεια ήρθε ο σταθμός του ΕΚΑΒ».

«Στήσαμε “γέφυρα” ζωής, ανοίξαμε όλους τους δρόμους και από την οικία του ανηλίκου σε έξι λεπτά φτάσαμε στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο και όπως ενημερωθήκαμε το παιδί πάει καλά στην υγεία του. Σε φυσιολογικές συνθήκες αυτή η διαδρομή θα απαιτούσε πολύ περισσότερο χρόνο, καθώς είχε πολύ κίνηση και κάποιοι δρόμοι ήταν “μπλοκαρισμένοι”», αναφέρει, τονίζοντας ότι «μπροστά στην ανθρώπινη ζωή τα παραβλέπουμε όλα».

Στη μεγάλη επιχείρηση που στήθηκε για να μεταφερθεί άμεσα το παιδί στο νοσοκομείο, συμμετείχαν τέσσερα περιπολικά οχήματα με πληρώματα της Άμεσης Δράσης, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και «Ζ».

«Όλοι μας γνωρίζουμε διασωστική και από τραύματα μάχης. Ο συνάδελφος μπόρεσε να βοηθήσει το παιδί να αναπνεύσει, μόλις του παρείχε βοήθεια έβγαλε φαγητό από τη μύτη και το στόμα. Η Άμεση Δράση έχει πάντα να κάνει με τον χρόνο και φτάνει πρώτη στο σημείο. Ύστερα από το περιστατικό συνεχίσαμε τη βάρδια μας», σημειώνει ο κ. Τσαγκάρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το παιδί νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στην Γ’ Παιδική Κλινική του Ιπποκράτειου νοσοκομείου.

 

πρωτο θεμα

Shares