Πέμπτη , 1 Δεκεμβρίου 2022

Κόλινς (FED): Αυξάνεται ο κίνδυνος υπερβολικής σύσφιξης

Η πρόεδρος της Boston Fed, Σούζαν Κόλινς, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα έχει περισσότερη δουλειά να κάνει για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, προσθέτοντας όμως πως “οι κίνδυνοι ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα το παρακάνει, έχουν αυξηθεί”, μετά από μια σειρά μεγάλων αυξήσεων των επιτοκίων.

Το επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας βρίσκεται πλέον σε ένα εύρος-στόχο από 3,75% έως 4%.

“Νομίζω ότι καθώς έχουμε αυξήσει τα επιτόκια, ο κίνδυνος υπερβολικής σύσφιξης έχει αυξηθεί”, δήλωσε η Κόλινς, μιλώντας στο Bloomberg.

Μετά από τέσσερις αυξήσεις 75 μονάδων βάσης, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αφήνουν να εννοηθεί ότι ίσως ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσουν μικρότερες κινήσεις επιτοκίων καθώς εργάζονται για να καθορίσουν πόσο ψηλά θα πρέπει τελικά να φτάσει το κόστος δανεισμού.

Η επικεφαλής της Fed της Βοστώνης, η οποία ψηφίζει για τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής φέτος, επανέλαβε ότι τώρα βλέπει τα επιτόκια να κορυφώνονται σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι προέβλεπε τον Σεπτέμβριο, αλλά δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει πόσο υψηλότερα.

“Δεν είμαι σε σημείο όπου νομίζω ότι είναι χρήσιμο να δώσω έναν συγκεκριμένο αριθμό”, δήλωσε. “Πιστεύω ότι θα χρειαστεί να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια”.

Οι αξιωματούχοι τον Σεπτέμβριο προέβλεπαν ότι τα επιτόκια θα φθάσουν το 4,4% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και το 4,6% το 2023 – γεγονός που συνεπάγεται αύξηση μισής μονάδας τον Δεκέμβριο και μια τελική κίνηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας το επόμενο έτος. Θα επικαιροποιήσουν τις τριμηνιαίες προβλέψεις τους τον επόμενο μήνα.

Η Κόλινς δήλωσε ότι μια μικρότερη, πιο “σκόπιμη” αύξηση των επιτοκίων δεν πρέπει να συγχέεται ως ένδειξη ότι η Fed υποχωρεί από το έργο της συγκράτησης των πιέσεων στις τιμές.

“Εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό να παγιωθούν και αυτό θα μας δυσκολέψει να κάνουμε τη δουλειά μας”, δήλωσε.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Οκτώβριο, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται κατά 7,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα έναντι 8,2% τον προηγούμενο μήνα.

Η Κόλινς δήλωσε ότι η υποχώρηση ήταν σύμφωνη με αυτό που ήλπιζαν να δουν οι αξιωματούχοι. Ωστόσο, προειδοποίησε να μην δίνεται υπερβολική βαρύτητα σε μία μόνο έκθεση.

Επανέλαβε ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να εξετάσουν κινήσεις επιτοκίων όλων των βαθμίδων όταν συγκεντρωθούν στα μέσα Δεκεμβρίου για την επόμενη συνεδρίαση πολιτικής.

“Η επιβράδυνση της οικονομίας μπορεί να είναι πρόκληση. Έχει πραγματικό κόστος για τους ανθρώπους, όπως και ο πληθωρισμός”, δήλωσε. “Τα βλέπουμε αυτά αυτή τη στιγμή”.

capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares