Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Κόλαση επί γης στην Ηλεία: Η πύρινη λαίλαπα καταπίνει τα πάντα και απειλεί την Αρχαία Ολυμπία

Mάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι Πυροσβεστικές Αρχές στην Αρχαία Ολυμπία, όπου η φωτιά καίει από το μεσημέρι, καίγοντας σπίτια και περιουσίες. Στόχος είναι η φωτιά να παραμείνει εκτός πόλεως καθώς και να περιοριστεί το μέτωπο στο Πελόπιο. Στην περιοχή επιχειρούν 160 πυροσβέστες, 50 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, που συνεχίζουν να δίνουν τιτάνια μάχη, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται νέα ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης, αφού πυροσβέστες θα καταφτάσουν και από άλλες περιοχές της χώρας.

Κατά την έκτακτη ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι επτά πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, εκ των οποίων 4 στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Οι προσπάθειες των αρχών εστιάζουν στον περιορισμό του μετώπου στο Πελόπιο, όπου η έκτασή του υπολογίζεται στο 1 χιλιόμετρο.

Σε κατάσταση επιφυλακής έχει τεθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, ενώ έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα πυρόσβεσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, που ρίχνει προληπτικά νερό στην περιοχή. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν τις προσπάθειες να κρατήσουν μακριά τη φωτιά, ενώ μηχανήματα έργου ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες.

Παράλληλα, έγινε σύσκεψη στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, υπό την προεδρία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με αφορμή το πύρινο μέτωπο στην περιοχή, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας κ.ά.

 

O αντιδήμαρχος Χάρης Σπηλιόπουλος, επισημαίνει, ότι «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη σε όλο τον δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας και ένα άλλο μέτωπο της φωτιάς ‘ανεβαίνει’ προς τις κοινότητες»

Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούν σε απόσταση μόλις δύο χιλιόμετρων από την Αρχαία Ολυμπία και μαζί με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την πόλη».

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Χάρης Σπηλιόπουλος, επισημαίνει, ότι «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη σε όλο τον δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας και ένα άλλο μέτωπο της φωτιάς ‘ανεβαίνει’ προς τις κοινότητες».

Επίσης, ο Χάρης Σπηλιόπουλος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «καταφέραμε να εκκενώσουμε άμεσα την Αρχαία Ολυμπία, όπως και τα ξενοδοχεία στα οποία διέμεναν τουρίστες».

Ενδεικτικές της κατάστασης είναι οι εικόνες από το IliaLive, με τουλάχιστον δύο σπίτια που καίγονται και κατοίκους που προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους.

Να θυμίσουμε πως στις 26 Αυγούστου του 2007 η φονική πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει από την προηγούμενη ημέρα στην περιοχή, προκάλεσε μεγάλες, καταστροφές έκαψε το Κρόνιον Άλσος, πέρασε μέσα από το Αρχαίο Στάδιο ενώ απείλησε και το Μουσείο καθώς λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης δεν λειτούργησε το σύστημα πυρασφάλειας.

Αυτή τη στιγμή ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές που βρίσκονται στην περιοχή, το σύστημα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία ενώ έχει δημιουργηθεί και ένα πυροσβεστικό τείχος μπροστά από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου προκειμένου, εάν χρειαστεί, να εμποδίσουν την φωτιά να περάσει σε αυτόν

Συνεχίζονται οι εκκενώσεις στους οικισμούς που η φωτιά έχει περικυκλώσει.
Ήδη στην περιοχή βρίσκεται ο υπουργός προστασίας του πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή πηγαίνει και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Σε σύσκεψη με τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κι άλλους φορείς, βρίσκεται ήδη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες και όσα αναφέρθηκαν, 20 σπίτια έχουν καεί στον Πλάτανο, το Πελόπιο και την Καυκανιά, ενώ η πυρκαγιά παραμένει επικίνδυνη και ανεξέλεγκτη.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ilialive, υπήρξαν στιγμές έντασης με τους τοπικούς παράγοντες, όπως τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας Πάνο Μαντά, ο οποίος μίλησε για την έλλειψη των εναέριων μέσων στο μεγαλύτερο μέρος της πυρκαγιάς και έφυγε χτυπώντας την γροθιά στο τραπέζι.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση για τις φωτιές στις 20.00, στην Ηλεία ξέσπασαν 7 φωτιές το μεσημέρι!

Οι τελευταίες πληροφορίες, στις 20.00 το βράδυ, λένε ότι άλλαξε η φορά του ανέμου και η πυρκαγιά κατευθύνεται και πάλι προς την Αρχαία Ολυμπία. Οι πυροσβέστες καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια να ανακοπεί το μέτωπο, προκειμένου να μην περάσει στον Κρόνιο Λόφο.

Ενδεικτικές της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ηλεία είναι οι εικόνες από το IliaLive, με τουλάχιστον δύο σπίτια που καίγονται και κατοίκους που προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους.

 

ΠΗΓΗ

Shares