Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Κόκκινο χτυπάει ο πληθωρισμός στην Γερμανία – Νέο ρεκόρ για Οκτώβρη

Νέο ρεκόρ για τη μεταπολεμική περίοδο καταγράφει ο πληθωρισμός για τον Οκτώβριο, με την πρόβλεψη της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας να κάνει λόγο για 10,4% και να αποδίδει την αύξηση των τιμών στο ενεργειακό κόστος και στην εκτόξευση του κόστους παραγωγής των προϊόντων.

Ενδεικτικά, τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός έφθασε το 10%, ενώ οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 43% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και οι τιμές των τροφίμων κατά 20,3%. Οι τιμές για τον καταναλωτή αναμένεται επίσης να αυξηθούν για τον τρέχοντα μήνα κατά 0,9% σε σχέση με τον προηγούμενο.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία αναμένει ακόμη αυξήσεις των τιμών από τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις αλυσίδες εφοδιασμού λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά θεωρεί ότι η μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο από το 19% στο 7% θα περιορίσει τελικά τις τιμές. Ταυτόχρονα, διαπιστώνεται περιορισμός της κατανάλωσης λόγω μείωσης της αγοραστικής δύναμης και εκτεταμένες ακυρώσεις ανέγερσης ακινήτων. Τα αναλυτικά συμπεράσματα της περιόδου θα ανακοινωθούν στις 11 Νοεμβρίου.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/grtimes.gr

Shares