Σάββατο , 2 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

Κοινό μέτωπο Κίνας και Βόρειας Κορέας απέναντι στις συνομιλίες που θέλουν οι ΗΠΑ

Η Κίνα και η Βόρεια Κορέα προχώρησαν σε δημόσια επίδειξη αλληλεγγύης, κάνοντας έκκληση για περιφερειακή σταθερότητα καθώς πληθαίνουν τα σημάδια ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί να διεξάγει συνομιλίες με την Πιονγκγιάνγκ.

Σε σπάνιο άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Rodong Sinmun, τη Δευτέρα, το επίσημο έντυπο του Κόμματος Εργατών της Κορέας, ο κινέζος πρεσβευτής στη Βόρεια Κορέα, Λι Τζιντζούν, έγραψε ότι οι δύο πλευρές οφείλουν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε τομείς όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, η υγεία και η γεωργία. Παράλληλα, θα πρέπει να διευρύνουν την εποικοινωνία τους σε σχέση με το “νέο ξεκίνημα” στη “διαρκή και αρραγή” φιλία τους.

Ο πρεσβευτής τόνισε ότι “η Κίνα και η Βόρεια Κορέα είναι δύο χώρες που αναδύθηκαν από οδυνηρές περιπέτειες και βάσανα και έτσι γνωρίζουν την αξία της ειρήνης.” Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Ιουνίου συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την επίσημη επίσκεψη του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Πιονγκγιάνγκ.

China Names Former Deng Translator Its Envoy to North Korea - Caixin Global

Ο Λι Τζιντζούν 

Αντιστοίχως, ο πρέσβης της Βόρειας Κορέας στο Πεκίνο, Ρι Ργιονγκ-ναμ έγραψε, επίσης τη Δευτέρα, παρόμοιο άρθρο στην εφημερίδα People’s Daily, το επίσημο δημοσιογραφικό όργανο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο βορειοκορεάτης αξιωματούχος επεσήμανε ότι η φιλία και αλληλεγγύη μεταξύ των δύο λαών “δεν θα ξεθωριάσει αλλά ούτε και θα αλλάξει ποτε”.

North Korea appoints former trade minister as ambassador to China

Ο Ρι Ργιονγκ-ναμ

Η Κίνα είναι ο σπουδαιότερος και μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και σύμμαχος της Βόρειας Κορέας. Το 90% του εμπορίου προέρχεται από το Πεκίνο. Η κινεζική κυβέρνηση έχει μάλιστα απαιτήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να χαλαρώσει τις κυρώσεις εναντίον της Πιονγκγιάνγκ και να προχωρήσει σε πολιτικό διακανονισμό του ζητήματος στη ν Κορεατική Χερσόνησο.

Στα τέλη Μαΐου, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουανγκ Γι είχε συνάντηση με τον Ρι στο Πεκίνο, υπογραμμίζοντας ότι η Κίνα επιθυμεί να διατηρήσει τα υψηλά επίπεδα στρατηγικής επικοινωνίας με τη Βόρεια Κορέα έτσι ώστε να εργάζονται μαζί προς την κατεύθυνση “της θετικής συνεισφοράς στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα”.

Πηγή: South China Morning Post

Του ειδικού συνεργάτη

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares