Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Κοινή επιστολή Τουρκίας και Λιβύης κατά της Ελλάδας στον ΟΗΕ

Επιχειρούν να κάνουν το «άσπρο-μαύρο» και κατηγορούν την Ελλάδα για «προκλητική συμπεριφορά»!

H Tουρκία και η Λιβύη προχώρησαν στην σύνταξη και αποστολή επιστολής στον Γενικό Γραμματέα των ΟΗΕ καλώντας την Ελλάδα «να σεβαστεί τις συμφωνίες οριοθέτησης υδρογονανθράκων και ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα Ηνωμένα Έθνη και τις κυρίαρχες αποφάσεις δυο γειτονικών χωρών».

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα ΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Λιβύης, Ταχέρ αλ-Σονί, υπογράφουν την επιστολή.

Σημειώνουν επίσης αναφορικά με την τουρκολιβυκή συμφωνία για τον ΑΟΖ ότι «η Ελλάδα με αβάσιμους ισχυρισμούς και επιχειρήματα προσπαθεί να υπονομεύσει την νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης και σε αντίθεση με τους ελληνικούς ισχυρισμούς, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης έχει την αρμοδιότητα να συνάπτει και να τερματίζει διεθνείς συμφωνίες και οι νόμοι της την εξουσιοδοτούν να συνάπτει συμφωνίες με άλλα κράτη», αναφέρεται.«

«Οι ισχυρισμοί της Ελλάδας ότι η συμφωνία που υπέγραψαν η Λιβύη και η Τουρκία στον τομέα των υδρογονανθράκων έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική διαδικασία υπό την επίβλεψη των ΗΕ δεν έχουν καμία νομική βάση, αντιθέτως ο οδικός χάρτης που θα οδηγήσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη δίνει στην κυβέρνηση πλήρη αρμοδιότητα κατά τη διαδικασία προετοιμασίας που θα καταλήξει σε εκλογές.

Αυτή η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, η πλήρης αρμοδιότητα τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό ανήκει αναμφίβολα στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης.

Η συμφωνία για την οριοθέτηση ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στις 27 Νοεμβρίου 2019 καταχωρήθηκε βάσει του άρθρου 102 του Χάρτη των ΗΕ και επιτεύχθηκε μια δίκαιη λύση που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, σημειώνεται στην επιστολή και προστίθεται ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί οι ισχυρισμοί της Ελλάδας ότι η εν λόγω συμφωνία παραβιάζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. 

Με τις επεκτατικές της αξιώσεις στις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην περιοχή, η Ελλάδα αγνοεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης και ερμηνεύει κατά το δοκούν το Δίκαιο της Θάλασσας και το Διεθνές Δίκαιο και αγνοεί την αρχή της ισότητας στην οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση υδρογονανθράκων και ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας δεν παραβιάζουν ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε και τα δικαιώματα της Ελλάδας.

Η Ελλάδα επιχειρεί να απαξιώσει τις προσπάθειες της Λιβύης και της Τουρκίας να ενθαρρύνουν τον διάλογο στη Μεσόγειο.

Απευθύνουμε έκκληση στην Ελλάδα να σταματήσει τις αβάσιμες κατηγορίες, την εχθρική ρητορική και τις ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση και να σεβαστεί τις κυρίαρχες αποφάσεις δυο γειτονικές χώρες».

pronews.gr
Shares