Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Κοινή άσκηση δυνάμεων Εθνικής Φρουράς Κύπρου και ΗΠΑ

Kypros_HPA12

Άσκηση ειδικών επιχειρήσεων μικρής κλίμακας, με την επωνυμία «SILVER FALCON SOFEX – 2023» συνδιοργανώθηκε από την Εθνική Φρουρά και τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ

Χτίζουμε στενούς δεσμούς φιλίας, συνεργαζόμενοι, για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, ανέφερε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, της Κύπρου, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, σε ανάρτησή του στο Twitter με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της συνεκπαίδευσης μεταξύ Μονάδων της Εθνικής Φρουράς και των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Η συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από τις 11-17 Φεβρουαρίου 2023 στο πλαίσιο της ευρύτερης άσκησης «SILVER FALCON – 2023» όπου έγινε άσκηση ειδικών επιχειρήσεων μικρής κλίμακας, με την επωνυμία «SILVER FALCON SOFEX – 2023», με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων της Διοίκησης Καταδρομών και της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΕΔ των ΗΠΑ (USEUCOM).

Ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς ΕΕΦ αναφέρει ότι ο ευρύτερος σκοπός της άσκησης, ήταν η συνεκπαίδευση του προσωπικού στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών και ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν στη διαχείριση κρίσεων και σε επιχειρήσεις υποστήριξης εκκένωσης αμάχων. Ειδικότερα, το σενάριο της «SILVER FALCON SOFEX – 2023», περιλάμβανε, διάφορα είδη βολών μάχης ατομικού και ομαδικού – βαρέως οπλισμού, βασικών οδηγιών επιχειρήσεων περιπόλου και τακτικές κινήσεις τμημάτων σε διάφορα σενάρια, καθώς και εξάσκηση του προσωπικού σε επιχειρήσεις εκκαθάρισης οχυρωμένης τοποθεσίας.

 

Μέρος της άσκησης παρακολούθησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Ζερβάκης και η Διευθύντρια Εκπαιδεύσεως και Αξιολογήσεως της USEUCOM, Υποστράτηγος Jessica Meyeraan. Με το πέρας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουρας της Κύπρου, συνεχάρη τα ασκούμενα τμήματα για την άρτια σχεδίαση και διεξαγωγή της άσκησης, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας και της διαχείρισης κρίσεων.

Στο περιθώριο της άσκησης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και η Υποστράτηγος Meyeraan επισκέφθηκαν το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), όπου είχαν κατ΄ ιδίαν συνάντηση, κατά την οποία έγινε συνοπτικός απολογισμός των δράσεων του 2022 και αναλύθηκαν οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο ΠΔΑΣ για το τρέχον έτος. Επίσης, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα, καθώς και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Πηγή: protothema.gr

Shares