Δευτέρα , 3 Οκτωβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Κοινή αεράμυνα ΗΠΑ-Ισραήλ!

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν το Ισραήλ στην αντιπυραυλική άμυνα σε περιόδους πολέμου


Καθώς το Ιράν συνεχίζει τον αγώνα του προς την πυρηνική ενέργεια, ο Ισραηλινός Οργανισμός Πυραυλικής Άμυνας (IMDO) πραγματοποίησε μια κοινή άσκηση προσομοίωσης που επικεντρώθηκε στην προστασία του κράτους του Ισραήλ από βαλλιστικές απειλές μαζί με την Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας των ΗΠΑ (MDA), τη Διοίκηση Αεράμυνας του Ισραήλ και την Ειδική Ομάδα Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας των ΗΠΑ.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου στο εργαστήριο μάχης Ισραηλινών Test-Bed (ITB), που αναπτύχθηκε από την Elisra (θυγατρική της Elbit Systems). Το ITB μπορεί να προσομοιώσει τόσο ισραηλινά όσο και αμερικανικά συστήματα αεράμυνας και μπορεί να εμφανίσει και να καταγράψει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για να βοηθήσει στις πληροφορίες, σύμφωνα με τη Jerusalem Post.

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής άσκησης προσομοίωσης, οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τα συστήματα αεράμυνας Arrow, David’s Sling και Iron Dome. Οι αμερικανικές δυνάμεις χειρίστηκαν τα συστήματα Patriot, Aegis και THAAD.

«Η κοινή άσκηση προσομοίωσης συνεχίζει την παράδοση άριστης συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των χωρών, προκειμένου να βελτιωθεί το επίπεδο ικανότητας των στρατιωτών για τακτικές, τεχνικές διαδικασίες και να ενισχυθεί ο συντονισμός μεταξύ των δυνάμεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ,

Η Ουάσιγκτον και το Ισραήλ έχουν υπογράψει μια συμφωνία που ορίζει πως οι ΗΠΑ θα σπεύσουν να βοηθήσουν το Ισραήλ στην αντιπυραυλική άμυνα σε περιόδους πολέμου και οι δύο στρατοί έχουν εγκαθιδρύσει πολυάριθμη κοινή αεροπορική άμυνα τα τελευταία χρόνια.

«Αυτή η άσκηση αντιπροσωπεύει ένα ακόμη βήμα στην εκτεταμένη συνεργασία μας με τις αμερικανικές δυνάμεις αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας», δήλωσε ο Moshe Patel, επικεφαλής του IMDO. «Ο συνδυασμός των διαφορετικών συστημάτων βελτιώνει σημαντικά την ετοιμότητα των δυνάμεών μας να αντιμετωπίσουν εξελισσόμενες απειλές σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Το εργαστήριο μάχης, το οποίο αναπτύχθηκε στην Elbit Systems από το IMDO και το MDA τα τελευταία τριάντα χρόνια, προσαρμόζεται συνεχώς για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που θέτει η δυναμική μας αρένα».

Ενώ το αμυντικό κατεστημένο υποστηρίζει ότι οι ασκήσεις αποτελούν μέρος προγραμματισμένων ασκήσεων και δεν σχετίζονται με τις υψηλές εντάσεις με το Ιράν, η απειλή που θέτει το Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων του, είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα για τον IDF.

Γιατί το Ιράν είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα για το IDF;

Το Ιράν, το οποίο διαθέτει πάνω από 1.000 βαλλιστικούς πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, συνεχίζει να διακινεί λαθραία όπλα σε χώρες και μη κρατικούς παράγοντες όπως η Χεζμπολάχ, η οποία εκτιμάται ότι διαθέτει οπλοστάσιο περίπου 50.000 πυραύλων στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ (Benny Gantz) επικρότησε την επιτυχημένη άσκηση και τη συνεχιζόμενη πρόοδο στις δυνατότητες αεράμυνας του Ισραήλ. Ο Γκαντζ, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από ένα ταξίδι στην Ουάσιγκτον και τα κεντρικά γραφεία της CENTCOM στη Φλόριντα, είπε ότι «η σχέση μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ συνεχίζει να ενισχύεται ενόψει των αυξανόμενων απειλών και προκλήσεων της περιοχής, προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια και η περιφερειακή μας σταθερότητα».

Το Ισραήλ μετακινήθηκε από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ (EUCOM) στην CENTCOM τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, μια κίνηση που όχι μόνο απλοποιεί τη συνεργασία με τα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή, αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσει τη δυνατότητα για έναν περιφερειακό συνασπισμό με αραβικές χώρες που έχουν ομαλοποιήσει τους δεσμούς με το Ισραήλ ενάντια στις κοινές απειλές που θέτει το Ιράν.

«Χαιρετίζω τη νέα συνεργασία μεταξύ της CENTCOM και των δυνάμεων του IDF», είπε ο Γκαντζ, προσθέτοντας ότι «ο συνδυασμός δυνάμεων, η ανταλλαγή γνώσεων και η ενίσχυση της αεράμυνας της Μέσης Ανατολής είναι ένα μήνυμα προς τους εχθρούς μας και τους εταίρους μας – είμαστε ισχυροί μαζί, και είμαστε έτοιμοι να σταθούμε μαζί ενάντια σε κάθε πρόκληση – από τον αέρα, τη γη, τη θάλασσα και τον κυβερνοχώρο».

Ο Διοικητής του Κέντρου Ελέγχου Αποστολών για τις Συμμαχικές Διαδικασίες στη Συστοιχία Εναέριας Άμυνας, Ταξίαρχος Doron Gavish είπε ότι για πρώτη φορά, στρατεύματα της CENTCOM συμμετείχαν στην άσκηση.

«Η άσκηση κρίθηκε πολύ επιτυχημένη και αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση των διαδικασιών ετοιμότητάς μας και τη μετάβαση της Κεντρικής Διοίκησης του IDF σε κοινή δραστηριότητα με την CENTCOM τόσο σε στρατηγικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο», είπε, προσθέτοντας ότι «η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων είναι σημαντικό συστατικό για τη διατήρηση και τη βελτίωση των αμυντικών δυνατοτήτων απέναντι σε κοινές απειλές».

Πηγή: pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares