Κυριακή , 29 Ιανουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Κλυδωνίζουν το Χρηματιστήριο της Αθήνας οι πωλητές

Διαστάσεις λαμβάνει αυτήν την ώρα η διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει εκ νέου τις 970 μονάδες, μόλις τρεις μέρες μετά την ανάκτησή τους, με τις πιέσεις να επεκτείνονται πλέον σε όλο το μήκος του ταμπλό.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,15% στις 968,29 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 42 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21 εκατ. τεμάχια. Πτώση 2,22% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.346,53 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,72% στις 714,55 μονάδες.

Κλυδωνίζουν το Χρηματιστήριο της Αθήνας οι πωλητές

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι διακινήθηκαν 28 πακέτα στη μετοχή της Ideal, όλα στην τιμή των 3,40 ευρώ ανά μετοχή, αντιστοιχώντας συνολικά στο 2,17% της εισηγμένης. Τα πακέτα ήταν συνολικού όγκου 870,88 χιλ. τεμαχίων και αξίας 2,96 εκατ. ευρώ, με την αγορά να θεωρεί ότι σχετίζεται με την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα μειώσει τις ίδιες μετοχές της για βελτίωση του free float.

Φυσιολογικοί και όχι κάτι το τρομακτικό οι “δισταγμοί” του Γενικού Δείκτη στο κατώφλι των 1.000 μονάδων, επίπεδο το οποίο έχει “στοιχειώσει” τη λεωφόρο Αθηνών εδώ και μία οκταετία, σχολιάζει ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα χρειαστεί “φρέσκο χρήμα” και όχι απλό momentum προκειμένου να γίνει η περιβόητη ανοδική διάσπαση αλλά και πρωτίστως να μη χαθούν τα κρίσιμα φετινά στηρίγματα σε περίπτωση ρευστοποιήσεων προς αποκομιδή κερδών.

Από την μεριά του, ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance θεωρεί τις διορθώσεις απαραίτητες για να μπορέσει η αγορά να προσελκύσει και άλλα κεφάλαια. Αν μια αγορά είναι μονοτασική οι επενδυτές που την ακολουθούν είναι λιγοστοί. Το volatility όμως προσελκύει και νέους επενδυτές ή traders, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, η αγορά έχει μετοχές οι οποίες μπορούν να την συντηρήσουν στα δύσκολα μίας διόρθωσης και δεν κινείται στο σύνολο της το ίδιο.

Χτες η αγορά στο after έκανε ένα δυσθεώρητο μεγάλο τζίρο με τον συνολικό να κλείνει στα 191 εκ. ευρώ. Οι περισσότεροι δεν ήξεραν τον λόγο και είχαμε μόνο εικασίες. Το πιο πιθανό, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, είναι κάποια funds να μάζευαν τίτλους το τελευταίο διάστημα και χτες τους πέρασαν στα χέρια που έπρεπε να πάνε. Φυσικά αυτό είναι μία εικασία και μόνο παρόλα αυτά το γεγονός όχι βραχυπρόθεσμα είναι θετικό.

 

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς χάνει 4,09%, με τις ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Alpha Bank και ΔΕΗ να ακολουθούν με απώλειες που ξεπερνούν το 3%. Άνω του 2% είναι η πτώση σε Motor Oil, Eurobank και Λάμδα.

Οι απώλειες σε ΟΛΠ, Βιοχάλκο, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΧΑ, Εθνική, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Quest, ΕΥΔΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Autohellas, ΟΤΕ, Titan και Aegean. Σε θετικά εδάφη είναι ο Ελλάκτωρ και ο Σαράντης.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα/capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares