Τρίτη , 29 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Κλιμακώνει την ένταση ο Ρ.Τ.Ερντογάν: Στις 2 Ιουλίου αποφασίζεται αν θα γίνει τζαμί η Αγία Σοφία…

Κλιμακώνει την ένταση ο Ρ.Τ.Ερντογάν: Στις 2 Ιουλίου αποφασίζεται αν θα γίνει τζαμί η Αγία Σοφία...

Όλοι γνωρίζουμε πως λειτουργεί η τουρκική Δικαιοσύνη και επίσης ότι η Yeni Safak είναι η εφημερίδα που «ανακοινώνει» τις κινήσεις του Ρ.Τ.Ερντογάν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το τουρκικό ΣτΕ θα εξετάσει το αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος που μετέτρεψε το 1934 σε μουσείο τον Ναό της Αγίας Σοφίας.

Το αίτημα κατέθεσε το 2016 ένας άγνωστος κατά τα άλλα σύλλογος για την προστασία Βακουφίων, ιστορικών μνημείων και περιβάλλοντος ο Σύλλογος Στήριξης Αρχαίων Μνημείων και Περιβάλλοντος, ζητώντας να εξεταστεί η αυθεντικότητα της υπογραφής του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στο προαναφερθέν προεδρικό διάταγμα.

Αν γίνει δεκτή η προσφυγή, αναφέρει η Yeni Safak, τότε θα ξεκινήσει η προσπάθεια μετατροπής σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, λίγες μέρες αφότου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε ξανά αλλαγή του καθεστώτος της. Ο ίδιος σύλλογος έχει καταθέσει κι άλλες προσφυγές στο παρελθόν με το ίδιο αίτημα επικαλούμενος κάθε φορά διαφορετικούς λόγους, αλλά όλες είχαν απορριφθεί.

Η Άγκυρα έχει ανεβάσει το τελευταίο διάστημα τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα αναφορικά με την Αγιά Σοφιά , ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος, αφού έστησε πρώτα προκλητική φιέστα με αφορμή την άλωση της Κωνσταντινούπολης που περιλάμβανε και ανάγνωση του Κορανίου μέσα στον ιστορικό ναό της χριστιανοσύνης, έδωσε εντολή αλλαγής του καθεστώτος του μουσείου της Αγίας Σοφίας. «Στην Αγία Σοφία μπορεί να διαβάζεται και προσευχή, μπορεί να διαβάζεται και το εδάφιο της κατάκτησης από το κοράνι.

Το έθνος μας θα πρέπει να αποφασίσει γι’ αυτό. Η Αγία Σοφία ως τζαμί μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τουρίστες. Όπως το Μπλε Τζαμί. Απαιτείται ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό. Κάντε μία έρευνα για την Αγία Σοφία, εξετάστε το και μιλάμε», φέρεται να δήλωσε ο Ερντογάν σε σύσκεψη με κομματικά στελέχη.

Το αν θα γίνει τζαμί ή όχι θα εξαρτηθεί μονάχα από ένα πράγμα: Πόσο θέλει να κλιμακώσει την ένταση ο Ρ.Τ.Ερντογάν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Πάντως αυτό που σίγουρα θέλει, είναι να έχει συνεχώς την πρωτοβουλία των κινήσεων και να «κουράσει« την Ελλάδα με μια συνεχή φθορά σε κάθε επίπεδο.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares