Κυριακή , 27 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία: Στέλνει και δεύτερο γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο…

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία: Στέλνει και δεύτερο γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο...

Ακάθεκτη συνεχίζει τις προκλήσεις της στην ενεργειακή «σκακιέρα» η Τουρκία, ανακοινώνοντας ότι μέσα στο προσεχές δεκαήμερο θα στείλει στην ανατολική Μεσόγειο το δεύτερο γεωτρύπανό της.

 

 

Αναφερόμενος στα σχέδια της Αγκυρας, -που αυτό το διάστημα ταλανίζεται από την πολιτική αντιπαράθεση Ερντογάν – Ιμάμογλου- ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, υποστήριξε, συγκεκριμένα, ότι το δεύτερο γεωτρύπανο θα βρίσκεται στην περιοχή μέχρι τα μέσα Ιουνίου και πως τον Ιούλιο θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη νέα γεώτρηση στην περιοχή.

Στα 50 χιλιόμετρα από το Καστελόριζο η γεώτρηση
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), παρά τις έντονες αντιδράσεις χωρών της ΕΕ, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε σε ομιλία του πως η γεώτρηση του «Πορθητή» στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζεται σύμφωνα με το πρόγραμμα στο “Finike 1” («Φοινίκη 1») ενώ προσέθεσε πως συνεχίζονται οι εργασίες για την τεχνολογική ανάπτυξη του δεύτερου γεωτρύπανου «Γιαβούζ».

Αγκυρα: Δεν θα επιτρέψουμε τον σφετερισμό των δικαιωμάτων μας
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, στη συνέχεια τόνισε ότι «έτσι (σ.σ. με τις γεωτρήσεις) στην ανατολική Μεσόγειο θα κυματίζει η σημαία μας στους δύο γίγαντες, τον Πορθητή και το Γιαβούζ. Οπως έχουμε πει πάντοτε, στις εργασίες έρευνας και γεώτρησής μας έχουμε δώσει προτεραιότητα στην προστασία των δικαιωμάτων της χώρας μας».

Ο Ντονμέζ επισήμανε ότι «ως Τουρκία ήμασταν πάντοτε υπέρ της λύσης στην Κύπρο και την Μεσόγειο και είμαστε οι πιο σημαντικοί υποστηρικτές του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή μας» ενώ προσέθεσε πως η χώρα του δεν έχει πρόθεση ούτε να σφετεριστεί τα δικαιώματα κανενός ούτε, όμως, να επιτρέψει τον σφετερισμό των δικών της δικαιωμάτων.

 

iefimerida

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares