Τετάρτη , 17 Αυγούστου 2022

«Κλείδωσαν» οι αγοραστές για το South Polis στο Φάληρο και τον Πράσινο Πύργο της Κηφισίας…

Στην τελική ευθεία τα δύο deals για τα χαρτοφυλάκια με ακίνητα των Prodea ΑΕΕΑΠ και Alpha Bank…

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα δυο χαρτοφυλάκια με μεγάλα επαγγελματικά ακίνητα στην Αθήνα που έχουν βγάλει προς πώληση η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ και η Alpha Bank.

Και στις δύο περιπτώσεις, έχουν ήδη υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές και στόχος, κατά τις πληροφορίες, είναι να έχουν «κλείσει» οι αγοραστές και για τα δύο deals πρίν το τέλος του έτους, ώστε στις αρχές του 2020 να μπούν και οι τελικές υπογραφές.

Το χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank

Οσον αφορά το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Alpha Bank, για το οποίο οι δεσμευτικές προσφορές υποβλήθηκαν την περασμένη Δευτέρα, στις 16/12, τηρείται επί του παρόντος σιγή ιχθύος.

Ωστόσο, οι πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι σε σχέση με τους πέντε που είχαν προχωρήσει κατά τη διαδικασία των μη δεσμευτικών προσφορών, μεταξύ των οποίων οι Trastor AEEAΠ, Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, Brooklane Capital και Dromeus Capital με το Greco Fund, στη διαδικασία των δεσμευτικών προσφορών της περασμένης Δευτέρας εμφανίστηκαν λιγότεροι, με την Trastor και την Orilina να μένουν εκτός, ενώ πιο «σίγουρες» θα πρέπει να θεωρούνται οι συμμετοχές των Brooklane και Dromeus. Η καθαρή λογιστική αξία του εν λόγω χαρτοφυλακίου αντιστοιχεί σε 23,8 εκατ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι μπορεί να ανέβει σε επίπεδα άνω των 30 εκατ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο αφορά την εταιρεία ΑΕΠ Αττικής ΙΙ A.E., με το ακίνητο των 16,8 στρεμμάτων στο Παλαιό Φάληρο όπου έχει κατασκευαστεί από τον άλλοτε κραταιό όμιλο του Μπάμπη Βωβού το εμπορικό κέντρο South Polis με το συγκρότημα που είναι μισθωμένο στην εταιρεία πολυκινηματογράφων και ψυχαγωγίας Village καθώς και την Jumbo. Στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται και δύο κτίρια γραφείων στο Χαλάνδρι στην οδό Παπανικολή.

South Polis

Το χαρτοφυλάκιο της Prodea

Στο έτερο χαρτοφυλάκιο, αυτό της Prodea, όπου επίσης τηρείται σιγή ιχθύος, στην τελική κούρσα φαίνεται ότι βρίσκονται τρείς με την Dromeus του Greco Fund να έχει υποβάλει, κατά τις πληροφορίες, υψηλή προσφορά, την Trastor AΕΕΑΠ να ακολουθεί και την πρωτοεμφανιζόμενη στο εγχώριο real estate Chenavari να έχει προσφέρει το τρίτο υψηλότερο τίμημα.

Τα ακίνητα αφορούν αυτοτελές κτίριο γραφείων στη λεωφόρο Μεσογείων 1 και Βασ. Σοφίας 118 στην Αθήνα, στη Λεωφ. Πειραιώς 74-76, στο Μοσχάτο, έτερο αυτοτελές κτίριο γραφείων συνολικής επιφανείας 12.443 τ.μ., στην Ακαδημίας 68 και Χαρ.Τρικούπη και Ζωοδόχου Πηγής, στην Αθήνα γραφειακοί χώροι καθώς και στη Λεωφ. Κηφισίας 178 στο Χαλάνδρι το κτίριο γραφείων 10.293 τ.μ., γνωστό και ως Πράσινος Πύργος της Κηφισίας. Η αξία του εν λόγω χαρτοφυλακίου αντιστοιχεί στα βιβλία στα πέριξ των 74 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι προβλέψεις για το τελικό τίμημα κάνουν λόγο για μία τιμή κοντά στα 90 εκατ. ευρώ.

Πράσινος Πύργος

Οι εν λόγω διαγωνιστικές διαδικασίες αποτυπώνουν και το μεγάλο ενδιαφέρον που υφίσταται αυτή την στιγμή στην εγχώρια αγορά επαγγελματικών ακινήτων, όπου η ζήτηση για τα λεγόμενα ακίνητα υψηλών προδιαγραφών ειδικά στην Αθήνα είναι δεδομένη, λόγω και της χαμηλής προσφοράς, αφού ουσιαστικά λείπει το καλό επενδυτικό «προϊόν». Για το λόγο αυτό άλλωστε και όσα καλά χαρτοφυλάκια βγαίνουν αυτή την στιγμή στην αγορά προσελκύουν το ενδιαφέρον εγχώριων αλλά και ξένων κεφαλαίων που θέλουν τώρα να τοποθετηθούν στο εγχώριο real estate.

Τα δύο χαρτοφυλάκια, των Prodea και Alpha Bank, αντιστοιχούν αθροιστικά σε μία αξία στα πέριξ των 120 εκατ. ευρώ, ενώ νωρίτερα, στις αρχές Νοεμβρίου η Εθνική Leasing προχώρησε σε δύο διαγωνισμούς για την ισάριθμων ακινήτων της, για τα πρώην γραφεία του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη στη Μιχαλακοπούλου και το πρώην Odeon Starcity στη λεωφόρο Συγγρού, τα οποία αμφότερα πουλήθηκαν, συγκεντρώνοντας συνολικά κεφάλαια της τάξεως των 45 εκατ. ευρώ. Aγοραστής για το πρώην ακίνητο του ΔΟΛ ήταν με 25 εκατ. ευρώ η ιδιαίτερα κινητική Trastor AEEAΠ , ενώ για το δεύτερο ακίνητο της λεωφόρου Συγγρού αγοραστής, με 20 εκατ. ευρώ, ήταν η αμερικανική Hines, η οποία επίσης επιδεικνύει μεγάλη κινητικότητα στην εγχώρια αγορά ακινήτων.

Στεφανία Σούκη/newmoney.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares