Τρίτη , 19 Ιανουαρίου 2021

«Kλειδώνει» η παράταση του lockdown: Όλο το σχέδιο για την αγορά

«Kλειδώνει» η παράταση του lockdown:Η παράταση του lockdown ως τις 14 Δεκεμβρίου φαίνεται να έχει κλειδώσει και μέχρι την Παρασκευή θα υπάρχουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Δύσκολα κάποια πράγματα να ανοίξουν ακόμα και στις 14 Δεκεμβρίου όσο παρουσιάζονται αυτά τα νούμερα. Θα πάμε με ένα είδος lockdown ακόμα και μέχρι τα Χριστούγεννα ενώ τα πρώτα που συζητιούνται να ανοίξουν είναι τα κομμωτήρια και κυρίως τα εποχικά ίσως και από 14 Δεκεμβρίου. Όλα τα άλλα πάνε σταδιακά και με πάρα πολλά μέτρα για αργότερα καθώς κανείς δεν θέλει να φουντώσει η πανδημία.

Τη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξουν τα καταστήματα με εποχικά είδη, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε πάνω από 100 σε όλη τη χώρα. Την εισήγηση υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα πρέπει να την εγκρίνει η Επιστημονική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας. Σημειώνεται πως η σχετική εισήγηση δεν περιλαμβάνει τα καταστήματα παιχνιδιών.

Πως θα ανοίξουν τα καταστήματα 

Το μεγάλο ερώτημα είναι πως θα ανοίξουν τα καταστήματα σε όλη τη χώρα ειδικά τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων.

Η αρχή θα γίνει τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου με τα καταστήματα εποχιακών ειδών, τα οποία θα δημιουργήσουν επιτέλους μια χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στην πόλη. Για το άνοιγμά τους η απόφαση είναι ειλημμένη, ενώ η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Την Πέμπτη  3 Δεκεμβρίου επίσης η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα αποφασίσει επί της πρότασης της κυβέρνησης να ανοίξουν την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου τα κομμωτήρια και τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου το λιανεμπόριο (τα μικρά και μεμονωμένα καταστήματα και όχι τα μεγάλα σε τετραγωνικά  ή όσα βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα).

Οι λοιμωξιολόγοι είναι και αυτοί που θα καθορίσουν τους αυστηρούς όρους για το άνοιγμα (ραντεβού, τετραγωνικά μέτρα ανά πελάτη κ.ά).

 

Mητσοτάκης για σχολεία

Ο πρωθυπουργός, κατά την διαρκεί συζήτησης στο 31ο ετήσιο Greek Economic Summit του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου απάντησε σε ερωτήσεις για την άρση του lockdown

Ο Κ.Μητσοτάκης ανέφερε ότι«θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί, αλλά όταν γυρίσουμε στις φυσικές τάξεις, θα ξέρουμε ότι έχουμε πια την υποδομή για την ψηφιακή εκπαίδευση».

Διχάζει τους επιστήμονες το άνοιγμα των σχολείων πριν τις γιορτές

Φόβους ότι η επαναλειτουργία των σχολείων θα συμβάλει στη διασπορά της πανδημίας εκφράζουν οι περισσότεροι λοιμωξιολόγοι.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ απευθύνει έκκληση να μην ανοίξουν τα σχολεία άμεσα, αλλά μετά τις γιορτές, γιατί μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών έχουν νοσήσει από κορονοϊό, με κάποιους από αυτούς να είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Κ.Μητσοτάκης για μπαρ και κέντρα διασκέδασης

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες όπως τα μπαρ δεν μπορούν να μείνουν ανοιχτές .

Ως προς την εστίαση και το λιανεμπόριο θα ανοίξουν σταδιακά και με πολλούς περιορισμούς.

«Ελπίζω όσο βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Αλλά και πάλι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε εμβόλια. Για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπάρ, η μεταμεσονύχτια διασκέδαση. Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους να συνωστίζονται σε μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια. Ίσως σε κάποιο σημείο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τα εστιατόρια με τη σωστή κοινωνική απόσταση. Σκεφτόμαστε επίσης το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά συγκεκριμένοι περιορισμοί θα ισχύουν μέχρι το εμβόλιο», είπε.

Ως προς την εστίαση και το λιανεμπόριο θα ανοίξουν σταδιακά και με πολλούς περιορισμούς

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares