Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Κιβωτός του Κόσμου: Τα ποσά «μαμούθ», τα πολλά ακίνητα και τα ερωτηματικά της υπόθεσης

Υπέρογκα ποσά σε λογαριασμούς της «Κιβωτού του Κόσμου» αλλά και σε προσωπικούς λογαριασμούς του ιδρυτή και της διαχειρίστριας της οργάνωσης, π. Αντώνιου και πρεσβυτέρας Σταματίας, καθώς και τουλάχιστον 2.000 τραπεζικές κινήσεις εντόπισε ο οικονομικός έλεγχος που διενεργούν οι Αρχές.

Πολλά τα ερωτήματα που γεννώνται, κυρίως ως προς τις εισροές και εκροές μεγάλων χρηματικών ποσών και το πόθεν έσχες τους, από τον αρχικό έλεγχο της Οικονομικής Αστυνομίας σε δομές και ακίνητα της «Κιβωτού», το υλικό του οποίου κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Οι εν λόγω έλεγχοι διενεργήθηκαν σε κεντρικά γραφεία και δομές φιλοξενίας σε Αθήνα, Βόλο, Ιωάννινα, Χίο και Καλαμάτα, καθώς και σε σπίτι, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία.

 

Συνολικά η «Κιβωτός» διαθέτει 273 ακίνητα, στην Αθήνα και ακόμα 11 πόλεις της περιφέρειας.

Ο αρμόδιος εισαγγελέας αναμένεται να αξιολογήσει τα συλλεχθέντα στοιχεία και να προχωρήσει στην έκδοση των πρώτων κλητηρίων για τους μάρτυρες ενδιαφέροντος.

«Πυρήνας» των οικονομικών ερευνών της υπόθεσης -που σε πρώτο χρόνο εστιάζεται στις κινήσεις της τελευταίας πενταετίας- αποτελεί το ενδεχόμενο διακίνησης «μαύρου χρήματος», αλλά και το ενδεχόμενο παράνομου πλουτισμού του π. Αντώνιου και της πρεσβυτέρας Σταματίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οικονομικός έλεγχος αποκάλυψε χιλιάδες ευρώ κρυμμένα στο σπίτι όπου έμενε ο πάτερ Αντώνθιος και η σύζυγός του στον Κολωνό.

Στο διαμέρισμα βρέθηκαν 350.000 ευρώ σε μετρητά, χρήματα των οποίων η προέλευση αναμένεται να ελεγχθεί. Σε τέσσερις τραπεζικούς λογαριασμούς του ζευγαριού βρέθηκαν 300.000 ευρώ, όπως ανέφερε ρεπορτάζ του Mega.

H Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες βάζει στο «μικροσκόπιο» και το πόθεν έσχες της πρεσβυτέρας Σταματίας, καθώς η ίδια φέρεται να κατέθεσε στις 24 Νοεμβρίου, δύο ημέρες μετά το άνοιγμα της θυρίδας που πλέον είναι κενή, 500.000 ευρώ σε λογαριασμό της «Κιβωτού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχουν δεσμευθεί εταιρικοί λογαριασμοί της «Κιβωτού», προκειμένου να μην προκληθούν προβλήματα στη λειτουργία της οτγάνωσης. Ωστόσο, τα οικονομικά της ΑΜΚΕ ελέγχονται προς κάθε κατεύθυνση – είτε αφορούν σε χορηγίες, είτε σε οτιδήποτε άλλο.

 

Οκτώ χρόνια ανέπαφος ο λογαριασμός μισθοδοσίας του π. Αντώνιου
Εν τω μεταξύ, ουδεμία ανάληψη έκανε από το λογαριασμό μισθοδοσίας του ο πάτερ Αντώνιος την τελευταία οκταετία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.

Όπως προέκυψε, ο λογαριασμός αυτός έμεινε ανέπαφος αφού δεν παρατηρήθηκαν εκροές από αυτόν, ενώ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στον ίδιο λογαριασμό εντοπίστηκαν συνολικά 120.000 ευρώ στο χρονικό αυτό διάστημα.

Ωστόσο, σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς του π. Αντώνιου, της πρεσβυτέρας αλλά και της ΜΚΟ, βρέθηκε ότι έγιναν τουλάχιστον 2.000 κινήσεις ενώ αναμένονται και νέα στοιχεία.

Στο στόχαστρο της Αρχής βρίσκεται και το πόθεν έσχες της πρεσβυτέρας, η οποία είναι διαχειρίστρια κάποιων λογαριασμών.

 

Στο φως νέες καταγγελίες
Στις 8 Απριλίου 2016, μία μητέρα από τη Λάρισα είχε προχωρήσει σε καταγγελία σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των τριών παιδιών της, ηλικίας 7,9,12 ετών, στη δομή της Πωγωνιανής. Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες της ΕΡΤ, έγινε έλεγχος στην εν λόγω δομή.

«Η μητέρα ανέφερε πως της είπε ένα από τα παιδιά της ότι δεν τα φρόντιζαν, δεν τους έδιναν καλό φαγητό. Ότι κακοποιούνται από άλλα παιδιά και δεν ενδιαφερόταν το προσωπικό».

Συμφωνα με την ίδια πηγή κατα τους ελέγχους που διενεργήθηκαν τα παιδιά ήταν φοβισμένα, ενώ επιβεβαίωσαν την υποχρεωτική καθημερινή συμμετοχή σε εργασίες.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η προκαταρκτική έρευνα έπειτα από εντολή που δόθηκε στις 25 Νοεμβρίου από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, για τη δομή στο Διμήνι, έπειτα από καταγγελίες για ξυλοδαρμούς παιδιών.

Οι αστυνομικοί προχωρούν στην αυτοψία της δομής, τη λήψη φωτογραφιών χώρων αλλά και του πράσινου κλουβιού στο οποίο φέρεται να έβαζαν παιδιά για τιμωρία.

 

cnn.gr

Shares