Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Κήρυξη ΑΟΖ τώρα, για να μη βρεθούμε ενώπιον δυσάρεστων καταστάσεων…

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) οφείλει να αποτελέσει τον άμεσο στόχο της ελληνικής διπλωματίας και κατ’ επέκταση οφείλει να είναι και θέμα συζήτησης προ των βουλευτικών εκλογών.Στο πλαίσιο αυτό, είναι καλό να μελετήσουμε πώς η γεωγραφία ισχύος στο Αιγαίο επηρεάζει και την ΑΟΖ, μια και η διαδικασία για την ανακήρυξή της από πλευράς της Ελλάδας θα πρέπει να επιταχυνθεί δραστικά, για να μη βρεθούμε ενώπιον δυσάρεστων καταστάσεων.

Ήδη μεγάλες χώρες έχουν αρχίσει να εκφράζουν απόψεις που ξεφεύγουν από τις πεπατημένες, καθώς κάθε κράτος προασπίζεται το συμφέρον του. Πολλές χώρες του κόσμου, με προεξάρχουσα την Κίνα, έχουν αρχίσει να θεωρούν τα 200 ναυτικά μίλια της ΑΟΖ ως χώρο όπου δικαιούνται να ασκούν πλήρη κυριαρχία και όχι απλώς να έχουν το δικαίωμα της αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης.

Παρόμοιες απόψεις, αν και όχι τόσο ακραίες όσο αυτές της Κίνας, έχουν αρχίσει να εκφράζουν χώρες όπως η Ινδία και η Βραζιλία, ενώ αναμένεται η στάση της Ρωσίας, που ανεπισήμως κινείται στον ίδιο τρόπο σκέψης. Φυσικά, όλα αυτά συμβαίνουν στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα και στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ.

Ας δούμε όμως τα εν Ελλάδι δεδομένα. Όπως αναφέρει κι ο Κωνσταντίνος Γρίβας, αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, ας σκεφτούμε τι θα συμβεί σε περίπτωση που θεωρηθεί ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα-AOZ και αυτή διαμορφωθεί με βάση την αρχή της μέσης γραμμής μεταξύ του ηπειρωτικού εδάφους των δύο χωρών. Τότε, πολλά ελληνικά νησιά, μαζί με τα χωρικά τους ύδατα, θα βρεθούν να έχουν ενσωματωθεί μέσα σε έναν χώρο εθνικής κυριαρχίας της Τουρκίας, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον τους.

Είναι αδιανόητο η Ελλάδα να προσπαθεί να κινηθεί με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο των Θαλασσών, μόνο, όταν γνωρίζουμε ότι αυτό διαμορφώνεται από το δίκαιο του ισχυρού. Το de facto πάντα υπερισχύει του de jure.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Γρίβας, η διαδικασία για την ανακήρυξη ΑΟΖ από πλευράς της Ελλάδας μάλλον θα πρέπει να επιταχυνθεί δραστικά, για να μη βρεθούμε ενώπιον δυσάρεστων καταστάσεων στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Ωστόσο, η ανακήρυξη είναι απλώς το πρώτο βήμα. Απαιτείται και οριοθέτηση!

Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη τα κόμματα να ξεκινήσουν μια συζήτηση (στον βαθμό που δημοσίως μπορεί να γίνει) για το τι πρόκειται να κάνουν στο θέμα αυτό.

Δεδομένο πιστεύουμε πως είναι ότι οι συζητήσεις με Ισραήλ, Κύπρο κι Αίγυπτο πρέπει όχι απλά να επιταχυνθούν, αλλά να γίνουν και συγκεκριμένες με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής. Ειδικά τώρα που οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας δεν είναι καλές, ίσως έχουμε ένα μοναδικό χρονικό παράθυρο (σίγουρα θα εξομαλυνθούν εκ νέου) για διευθέτηση του ζητήματος προς όφελός μας.

του Κυριάκου Βελόπουλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Shares