Τρίτη , 12 Νοέμβριος 2019
Τελευταία Νέα

Κοινωνικό μέρισμα: Τέλος Νοεμβρίου θα ληφθούν οι αποφάσεις…

«Αν υπάρχει υπερπλεόνασμα, θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός πώς θα διατεθεί» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup…

Σε ανοιχτή γραμμή με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σχετικά με το «πώς θα μπορούσε να δοθεί ορθολογικά ένα υπερπλεόνασμα» βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, όπως ανέφερε απόψε αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος, με φόντο την έγκριση του Προϋπολογισμού του 2020 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την επισήμανσή της στις Φθινοπωρινές Οικονομικές Προβλέψεις ότι δεν υπάρχουν «επαρκείς λεπτομέρειες» για ενδεχόμενο κοινωνικό μέρισμα από το φετινό υπερπλεόνασμα.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το πρωτογενές πλεόνασμα, υπό τα σημερινά δεδομένα και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η διανομή κοινωνικού μερίσματος, θα ανέλθει στο 3,8% του ΑΕΠ. Η πρόβλεψη αυτή είναι οριακά υψηλότερη από εκείνη του υπουργείου Οικονομικών (3,7% του ΑΕΠ) στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 το οποίο εστάλη στις Βρυξέλλες.

«Στο τέλος Νοεμβρίου θα δούμε τα στοιχεία. Αν υπάρχει υπερπλεόνασμα, θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός πώς θα διατεθεί», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στη βελγική πρωτεύουσα.

Εάν επιβεβαιωθούν τα προσωρινά στοιχεία για υπέρβαση του φετινού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 500-600 εκατ. ευρώ, τότε η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να κρατήσει ένα «μαξιλάρι» έως 200 εκατ. ευρώ για έκτακτες ανάγκες και να διαθέσει το υπόλοιπο ποσό είτε για εφάπαξ ενίσχυση ευπαθών ομάδων, είτε για την καταβολή μέρους των αναδρομικών σε συνταξιούχους είτε για δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Μάριος Ροζάκος/newmoney.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares