Τρίτη , 31 Μαρτίου 2020
Τελευταία Νέα

Κίνηση-ματ από τη Σαουδική Αραβία: Στηρίζει την τελική επίθεση του Χαφτάρ…..

Τελική ευθεία για τις επιθέσεις κατά της Τουρκίας σε Λιβύη και Συρία


Σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ, οι ένοπλες δυνάμεις του Χαφτάρ κονιορτοποιούν από το πρωί σήμερα αρκετές περιοχές μέσα και γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο Μίτιγκα, με βολές βαρέως πυροβολικού και πυραύλους, καθώς και σε αρκετές άλλες γειτονιές της Τρίπολης.

 

Πηγές στο λιβυκό έδαφος επιβεβαίωσαν τον θάνατο πολλών Σύριων τζιχαντιστών και τον τραυματισμό πολλών άλλων στην περιοχή Hadba.

Η Ρωσία σήμερα όμως μέσω του ΥΠΕΞ κατηγορεί ευθέως την Τουρκία ότι βοηθά τους ξένους μαχητές να εισέλθουν στη Λιβύη και ότι μεταφέρει συνεχώς όπλα και πυρομαχικά.

Η Ρωσία, σήμερα Τετάρτη, κατηγόρησε επίσημα την Τουρκία ότι βοηθά ξένους μαχητές να διασχίσουν στη Λιβύη ενώ μεταφέρει και όπλα, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλέστηκε δηλώσεις του Ρώσου ΥΦΕΞ Μ. Μπογκντάνοφ.

Το θέμα Λιβύη βαίνει για την Τουρκία από το κακό στο χειρότερο, ειδικά μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να υποστηρίξει τον Χαφτάρ με άφθονο χρήμα και όπλα και διπλωματική κάλυψη.

Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε τη ραγδαία αύξηση της παρέμβασής της στη Λιβύη, αναφέρει μεγάλο πρακτορείο ειδήσεων. Η Σαουδαραβική κυβέρνηση υποστηρίζει τον ηγέτη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χ.Χαφτάρ και μαζί με τα Η.Α.Ε. μέχρι τώρα πληρώνουν τα μέλη της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner στη Λιβύη.

Τώρα αποφασίστηκε να δοθεί ακόμα περισσότερο χρήμα και όπλα στις δυνάμεις του Λίβυου στρατηγού, διότι στόχος του Ριάντ είναι να εμποδίσει την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή.

Στη Λιβύη, η Σαουδική Αραβία ήταν παθητική για μεγάλο χρονικό διάστημα, για αυτόν το σκοπό, η κυβέρνηση του Ριάντ αποφάσισε να αναλάβει ενεργό δράση με την αύξηση της οικονομικής, στρατιωτικής και πολιτικής υποστήριξης στον LNA.

H ιστοσελίδα Al-Monitor υποστηρίζει ότι οι Σαουδάραβες πρίγκιπες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στηρίζοντας και την τουρκική αντιπολίτευση για να κάνουν αυτό το βήμα.

Το Ριάντ έχει προσφέρει και προτίθεται να αυξήσει τη βοήθεια με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη της επίθεσης του Χαφτάρ, με στόχο να καταληφθεί η πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη.

Το Ριάντ στηρίζει τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, όχι μόνο οικονομικά αλλά και στον πολιτικό και διπλωματικό τομέα.

Σύμφωνα με πηγές, τα περισσότερα από τα όπλα που πηγαίνουν στον Χαφτάρ φτάνουν από τα αιγυπτιακά χερσαία σύνορα. Αιγυπτιακές δυνάμεις συμμετέχουν στον πόλεμο στη Λιβύη στις τάξεις των δυνάμεων του Λίβυου στρατηγού.

Ο πόλεμος στη Λιβύη κινητοποίησε τα αιγυπτιακά εργοστάσια όπλων, τα οποία λειτουργούν με τη χρηματοδότηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σ.Αραβίας.

Αυτή η εξέλιξη θα είναι καταλυτική το επόμενο διάστημα, μαζί με τη δράση των ρωσικών μισθοφορικών δυνάμεων και σύντομα οι Τούρκοι θα εξαναγκαστούν να αποσυρθούν από εκεί τρέχοντας.

Τα σχέδια του Ερντογάν για αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ξύπνησαν συνειδήσεις από τη Μέση Ανατολή ως τη Βόρειο Αφρική, μόνο εδώ στην Ελλάδα έχουμε ακόμα κάποιους αδαείς, που μιλούν για δήθεν συνεννόηση με την Τουρκία σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

 

pentapostagma

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares