Πέμπτη , 6 Οκτωβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Κίνημα… «Δεν Πληρώνω» στην Βρετανία: Κάλεσμα για διαδηλώσεις και στάση πληρωμών

«Καζάνι που βράζει» η Βρετανία με το Don’t Pay UK – Οι… αγανακτισμένοι πολίτες κατεβαίνουν στους δρόμους λόγω του υπέρογκου κόστους διαβίωσης


Αυξάνεται η «αντίσταση» των Βρετανών πολιτών ενάντια στην αύξηση του κόστους της ενέργειας, σύμφωνα με το zerohedge.

Oπως αναφέρει ο επίσημος λογαριασμός του κινήματος «Δεν Πληρώνω» της Βρετανίας (Don’t Pay UK): «75.000 πολίτες θα προχωρήσουν σε διαδήλωση την 1η Οκτωβρίου! Εάν η κυβέρνηση και οι εταιρείες ενέργειας δε λάβουν μέτρα, οι απλοί πολίτες θα το κάνουν! Μαζί μπορούμε να εξασφαλίσουμε δίκαιες τιμές και ενέργεια για όλους».

Η διαδήλωση αυτή λαμβάνει χώρα τη στιγμή που το αυξημένο κόστος διαβίωσης λόγω του πληθωρισμού και των υπέρογκων λογαριασμών ενέργειας στη χώρα πλήττει τα μικρομεσαία στρώματα της κοινωνίας. Σημειωτέον πως ο πληθωρισμός στη χώρα αναμένεται να αγγίξει το 13% ενώ, λόγω της αύξησης των επιτοκίων της ΒοΕ, η οικονομία της χώρας ενδέχεται σύντομα να βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρή ύφεση.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Αγγλίας, το μέσο νοικοκυριό θα αναγκαστεί να πληρώσει σχεδόν £300 μηνιαίως για την ενέργειά του από την 1η Οκτωβρίου και ύστερα. Σε συνδυασμό με την αρνητική αύξηση των πραγματικών μισθών, τα νοικοκυριά προφανώς βρίσκονται αντιμέτωπα με μία τεράστια αύξηση του κόστους διαβίωσής τους, φαινόμενο το οποίο θα επιδεινώσει το οικονομικό χάσμα της κοινωνίας και θα οδηγήσει σε κοινωνικές ταραχές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Glasgow Live, η απεργία «θυμίζει την αρχή των απεργιών κατά των αποφάσεων της πρωθυπουργού Margaret Thatcher στα τέλη του ‘80 και τις αρχές του ‘90, όπου 17 εκατομμύρια άτομα αρνήθηκαν να πληρώσουν το φόρο που επέβαλλε η κυβέρνησή της».

Παρόμοια είναι και η άποψη του οικονομικού συντάκτη και ραδιοφωνικού παραγωγού Martin Lewis, ο οποίος τόνισε πως «το κίνημα αυτό αποτελεί μποϊκοτάζ της αποπληρωμής των λογαριασμών ενέργειας. Βρισκόμαστε κοντά σε επανάληψη των ταραχών που δημιουργήθηκαν μετά την επιβολή του Poll Tax της Margaret Thatcher στις αρχές του ‘90 και η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Εάν όλοι αποφασίσουν να μην πληρώσουν τις ενεργειακές τους δαπάνες, οι εταιρείες δε θα μπορούν να κόψουν την παροχή ενέργειας σε όλους».

Την ίδια στιγμή, ο CEO της ρυθμιστή ενέργειας της Βρετανίας Ofgem, Jonathan Brearley, σε συνέντευξή του στο BBC Radio 4 τόνισε πως οι πολίτες δε θα πρέπει να απεργήσουν για δύο λόγους:

«Πρώτον, η απεργία αυτή θα αυξήσει το κόστος για όλους. Δεύτερον, εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες για την αποπληρωμή των λογαριασμών σας, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μιλήσετε με την εταιρεία παροχής ενέργειάς σας», τόνισε, προσθέτοντας πως «δε συνιστώ σε κανένα να σταματήσει την πληρωμή των λογαριασμών τους γιατί θα επηρεαστούν τόσο οι ίδιοι όσο και ολόκληρη η κοινωνία».

Την προηγούμενη εβδομάδα, η βρετανική κυβέρνηση αποκάλεσε το κίνημα «ένα εξαιρετικά ανεύθυνο μήνυμα το οποίο εν τέλει αυξάνει τις τιμές για όλους και επηρεάζει αρνητικά την πιστοληπτική ικανότητα των ίδιων των πολιτών».

Σύμφωνα με το κίνημα Don’t Pay UK, 6,3 νοικοκυριά στη Βρετανία θα βρεθούν υπό το όριο της φτώχειας φέτος το χειμώνα, με εκατομμύρια περισσότερους πολίτες να υποφέρουν λόγω του καλπάζοντος πληθωρισμού.

Σημειωτέον πως οι απαντήσεις ορισμένων χρηστών του Twitter στην ανάρτηση του κινήματος συμπεριλάμβαναν σχόλια όπως «Η Επανάσταση μόλις ξεκίνησε» ενώ άλλοι υποστήριζαν την κοινωνική αναταραχή και την πορεία στους δρόμους.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares