Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Κινεζική έκπληξη: Συμφωνία με τα ΗΑΕ για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη L-15

Η Κίνα κάνει «άνοιγμα» στις αραβικές χώρες

Η αεροπορική βιομηχανία της Κίνας (AVIC) ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) για την εξαγωγή των προηγμένων εκπαιδευτικών αεροσκαφών και ελαφρών μαχητικών L-15.

Το 2022, τα ΗΑΕ είχαν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την προμήθεια 15 αεροσκαφών, με δυνατότητα αγοράς επιιπλέον 36. Ένα μοντέλο του L-15 με δυνατότητες εναέριου ανεφοδιασμού εκτίθεται επί του παρόντος στην αμυντική έκθεση IDEX 2023 στο Άμπου Ντάμπι.

Η αγορά του L-15 είναι σημαντική γιατί είναι η πρώτη φορά που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ, αγοράζουν ένα κινεζικό στρατιωτικό αεροσκάφος.

Το προηγμένο κινεζικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος L-15 έκανε το ντεμπούτο του στο Dubai Airshow το 2021, καθώς η Κίνα θέλει να «πλασάρει» το εκπαιδευτικό της τζετ σε χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, σε μια προσπάθεια να μειώσει την επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η Κίνα προσπαθεί να «τραβήξει» τα ΗΑΕ μακριά από τις ΗΠΑ
Σύμφωνα με αναφορές στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, το L-15 που εκτίθεται στην IDEX 2023 είναι βαμμένο στα χρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΑΕ και εξοπλισμένο με την πρόσθετη ικανότητα εναέριου ανεφοδιασμού. Το L-15 είναι μια διθέσια, δικινητήρια πλατφόρμα που κατασκευάστηκε για να καλύψει τη ζήτηση για εκπαίδευση πιλότων. Το αεροσκάφος φέρεται να παρέχει αυξημένη ασφάλεια των πιλότων, ενώ μειώνει τα έξοδα εκπαίδευσης σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές.

Με ωφέλιμο φορτίο 3.000 kg, το εκπαιδευτικό αεροσκάφος διαθέτει έξι σημεία στερέωσης όπλων. Μπορεί να μεταφέρει εξωτερικά πυραύλους αέρος-αέρος, πυραύλους αέρος-εδάφους και βόμβες ακριβείας. Το L-15 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως εκπαιδευτικό αλλά και ως ελαφρύ επιθετικό αεροσκάφος, λόγω των δυνατοτήτων του.

Η δήλωση τύπου από την κατασκευάστρια εταιρεία AVIC υποστηρίζει ότι το L-15 είναι μια νέα γενιά ελαφρών επιθετικών και εκπαιδευτικών αεροσκαφών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση πιλότων για μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης και πέμπτης γενιάς. Αυτό μπορεί να είναι σημαντικό καθώς τα ΗΑΕ έχουν υπογράψει συμφωνία για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών Rafale 4,5ης γενιάς.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι αυτή η συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την προσέγγιση της Κίνας στον Περσικό Κόλπο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στηρίζονται παραδοσιακά στις ΗΠΑ για τις στρατιωτικές τους ανάγκες, υπήρξε μια ορατή αλλαγή πολιτικής με στόχο τη διαφοροποίηση των επιλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πεκίνο είναι η μεγαλύτερη εθνική αντιπροσωπεία στην έκθεση IDEX 2023 που βρίσκεται σε εξέλιξη και «έχει σπάσει τα ρεκόρ» όσον αφορά την κλίμακα, το εύρος και τον αριθμό των εκθεμάτων. Αυτό δείχνει πόσο θέλουν οι Κινέζοι να διεισδύσουν στην αγορά των αραβικών χωρών.

pronews.gr

Shares