Τρίτη , 19 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

ΚΙΝΔΥΝΟΣ – Εξαρτημένη η Ελλάδα από την Τουρκία – Ρωσουτουρκικό ‘διαζύγιο’ κι ‘έρωτας’ με τις ΗΠΑ….

Κλονίζεται ξανά η εμπιστοσύνη προς την Τουρκία ως διαμεσολαβητή για την τροφοδοσία σε φυσικό αέριο. Οι άμεσα εξαρτώμενες χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία) που παραλαμβάνουν πλέον ρωσικό αέριο μέσω της Τουρκίας προβληματίζονται έντονα από την ασταθή στάση της γείτονος χώρας. Αστάθεια και οικονομική και πολιτική.

Η Τουρκία αποτελούσε μέχρι πρόσφατα τον δεύτερο μεγαλύτερο πελάτη της Ρωσικής Gazprom μετά τη Γερμανία. Από τον περασμένο Ιανουάριο το αέριο μεταφέρεται από τις Ρωσικές ακτές στη Μαύρη Θάλασσα προς την Τουρκία μέσω του Turkish Stream.

Από εκεί μέσω των υφιστάμενων διακλαδώσεων το αέριο διοχετεύεται στη Βαλκανική χερσόνησο ενώ σύντομα και αυτή η οδός θα αντικατασταθεί από τον υπό κατασκευή αγωγό Balkan Stream που θα ενώσει τα βουλγαροτουρκικά σύνορα με τη Σερβία.

Ο αγωγός Turkish Stream αντικατέστησε την παραδοσιακή οδό μεταφοράς του ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας και Ρουμανίας προς την Τουρκία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα

Toυρκική βάση νοτίως της Κρήτης .. O καθηγητής Μάζης αναλύει τι σημαίνουν για την Ελλάδα οι εξελίξεις στη Λιβύη… Μάζης, Θεοδωρακίδης (τουρκολιβυκό σύμφωνο – γεωπολιτική, ελληνοτουρκικά) ΣΚΑΪ.21/5/2020

Gepostet von De-Facto am Freitag, 22. Mai 2020

Η αξία των δύο νέων αγωγών (Turkish Stream & Balkan Stream) συνολικού μήκους 1.426,5χλμ και δυναμικότητας 46,5 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως ανέρχεται σε σχεδόν 9 δισ. ευρώ.

Στο σχέδιο αυτό, η ισορροπία διαταράσσεται από την προτίμηση της Τουρκίας να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ αφού μετά τα γεγονότα στη Συρία οι ρωσοτουρκικοί δεσμοί δε βιώνουν την καλύτερη τους περίοδο.

Τέλος στο ρωσικό αέριο;

Η εξαιρετικά μεγάλη μείωση στις εισαγωγές ρωσικού αερίου και η αλματώδης αύξηση των φορτίων Αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που καταφθάνουν το ένα μετά το άλλο στα τέσσερα τερματικά αεριοποίησης της Τουρκίας έχουν αιφνιδιάσει τον ρωσικό κολοσσό Gazprom.

Μέσω του Αμερικανικού LNG η Τουρκία προσπαθεί να επανασυνδεθεί με την Ουάσιγκτον και να βελτιώσει τις σχέσεις τους που είχαν διαταραχθεί λόγω της αγοράς των πυραύλων S-400 από την Ρωσία.

Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται το συμπέρασμα των αναλυτών ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως εργαλείο πίεσης και εξωτερικής πολιτικής, που όπως έχει διαπιστωθεί στο πέρασμα των χρόνων, μεταβάλλεται εύκολα και πολλές φορές ακραία, ιδιαίτερα δε όσο η οικονομία της χώρας πιέζεται και η Τουρκική λίρα υποτιμάται.

Σήμερα με την Αμερική, αύριο με την Ρωσία και τούμπαλιν. Αυτόν τον γείτονα ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον.  Έναν γείτονα που έχει να επιδείξει (κι έχει αποδείξει) εξαιρετική εκμετάλλευση όλων των γεοστρατηγικών πλεονεκτημάτων που έχει. Μάλιστα αυτό σε αντίθεση με την Ελλάδα που αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο.

Η εξάρτηση της Ελλάδας από την Τουρκία στην παροχή φυσικού αερίου είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Εκτός από το ρωσικό φυσικό αέριο για τη βαλκανική και την ελληνική αγορά και το αζέρικο αέριο θα εξαρτάται από τις ορέξεις του Τούρκου Προέδρου.

Ποιες κινήσεις έχει κάνει η Ελλάδα για την απεξάρτηση και πώς κινούνται ΗΠΑ και Ρωσία… ΕΔΩ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares