Τετάρτη , 17 Αυγούστου 2022

Κίνα: Συμμετέχει έως και 30% των κοινοπραξιών με ευρωπαϊκές εταιρείες

Οι συνεργασίες ανοίγουν την κινεζική αγορά για τις εταιρείες της ΕΕ, αλλά οι ειδικοί δεδομένων και οι μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν πως οι κοινοπραξίες αντιπροσωπεύουν ένα κενό ασφαλείας, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτή η αρχή “εισέλθετε με δική σας ευθύνη” ίσχυε για ευρωπαϊκές εταιρείες που ήθελαν να ανοιχτούν στην κινεζική αγορά και έτσι εκτέθηκαν στον κίνδυνο της βιομηχανικής κατασκοπείας.

Τι γίνεται όμως αν ο επιχειρηματικός κίνδυνος απώλειας εταιρικών μυστικών γίνει κίνδυνος εθνικής ασφάλειας; Όταν η γνώση των κρίσιμων τεχνολογιών ρέει στον αμυντικό τομέα της Κίνας;

Για πολύ καιρό, οι Ευρωπαίοι δεν είχαν αναμετρηθεί με τα ερωτήματα αυτά, αλλά είναι πιθανό να τις απασχολήσουν έντονα στο μέλλον. Το επίκεντρο είναι οι κοινοπραξίες που ίδρυσαν ευρωπαϊκές εταιρείες στην Κίνα με τοπικούς εταίρους.
Υπάρχει, για παράδειγμα, ο όμιλος Dax Infineon, ο οποίος έχει συνάψει κοινοπραξία με την κινεζική κρατική εταιρεία Shanghai Automotive Industry Corporation στην ευαίσθητη περιοχή των τσιπ.

Υπάρχει, επίσης, το παράδειγμα με τον αμερικανικό πάροχο διακομιστών Supermicro, ο οποίος συνδέεται με την κινεζική εταιρεία Fiberhome μέσω υποκαταστήματος στην Ολλανδία και έτσι αποφεύγει τις αμερικανικές κυρώσεις.
Και υπάρχει ο γαλλικός όμιλος εξοπλισμών Safran, ο οποίος παράγει ηλεκτρονικά είδη για το κινεζικό αεροσκάφος C919 με την Shanghai Aircraft Manufacturing Company, θυγατρική της κρατικής εταιρείας Commercial Aircraft Corporation.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares