Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Kίνα: Ο Σι Τζινπίνγκ κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις για να πάψει η εξάρτηση από τη Δύση

Για τους πολιτικούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, η δυνατότητα της Κίνας να διαχειρίζεται ευαίσθητες υπερτεχνολογίες, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γεωπολιτικές απειλές των επόμενων δεκαετιών. Ομοίως, ο κινέζος πρόσεδρος Σι Τζινπίνγκ ανησυχεί για το ότι οι ΗΠΑ θα παρεμποδίσουν την άνοδο της Κίνας.

Ο Τζινπίνγκ ετοιμάζεται, αυτή την εβδομάδα, να αποκαλύψει τους σχεδιασμούς του έτσι ώστε η χώρα του να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτάρκεια. Σε ετήσια σύνοδο της κινεζικής νομοθετικής εξουσίας, οι κορυφαίοι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος θα εγκρίνουν το προσχέδιο πενταετούς προγράμματος πολιτικής για την απεξάρτηση από τη Δύση.

Xi Jinping just fired 75% of party veterans - Nikkei Asia

Ο Σι Τζινπίνγκ

Ένας από τους κρίσιμους τομείς είναι τα τσιπ για υπολογιστές ενώ το μεγάλο στοίχημα τίθεται για αναδυόμενες τεχνολογίες από τα οχήματα υδρογόνου μέχρι τις διάφορες μορφές βιοτεχνολογίας.

The Chinese Yuan will never replace the US Dollar. But the worth of other currencies will significantly rise in the coming years

Δολάριο και γιουάν

Τα τρισεκατομμύρια δολάρια που θα δαπανηθούν θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Κίνα να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Παράλληλα, ενδέχεται να πραγματοποιήσουν τον σκοπό του Τζινπίνγκ για τη μετατροπή της Κίνας σε υπερδύναμη.

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Κίνα επιθυμούν την αυτάρκεια σε στρατηγικούς τομείς. Η επιθυμία τους αυτή πηγάζει από τον φόβο ότι η μία θα θελήσει μελλοντικά να “σβήσει” το πολιτικό σύστημα της άλλης.

Amazon.com: Made in China versus Made in the USA eBook: Sherwood, Carol Ann: Kindle Store

Η Ουάσινγκτον θεωρεί την ελευθερία του λόγου και τη δημοκρατία βασικούς παράγοντες ευημερίας. Στην αντίθετη πλευρά, το Πεκίνο βάζει τη διακυβέρνηση από το μοναδικό κόμμα πάνω από την ατομική ελευθερία για να επιτύχει την οικονομική ανάπτυξη.

Πηγή: Bloomberg

Του ειδικού συνεργάτη

Shares