Σάββατο , 8 Οκτωβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Κίνα: Ο φετινός Αύγουστος ήταν ο θερμότερος που καταγράφηκε τα τελευταία 61 χρόνια

Ο φετινός Αύγουστος στην Κίνα ήταν ο θερμότερος που καταγράφηκε στη χώρα από τότε που άρχισαν να συλλέγονται τα σχετικά μετεωρολογικά δεδομένα το 1961, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση CCTV, μετά από πολλές εβδομάδες ενός ασυνήθιστα μεγάλου σε διάρκεια καύσωνα.

 

 

Πιο συγκεκριμένα, η μέση θερμοκρασία στην Κίνα τον Αύγουστο ήταν 22,4 βαθμοί Κελσίου και ξεπέρασε κατά 1,2 βαθμό το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ, όπως ανέφερε το CCTV, επικαλούμενο τη μετεωρολογική υπηρεσία. Αλλά τα κύματα καύσωνα το καλοκαίρι δεν είναι σπάνια στη χώρα, ιδίως στο δυτικό και το νότιο τμήμα της.

Ωστόσο, το 2022 η ασιατική γιγάντια χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με ακραίες καιρικές συνθήκες, τις οποίες επέτεινε η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη και η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με επιστήμονες.

Σύμφωνα με το CCTV, σε 267 σταθμούς δεδομένων σε όλη τη χώρα τον περασμένο μήνα οι θερμοκρασίες ανήλθαν σε υψηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί στο παρελθόν ή κατέρριψαν τα σχετικά ρεκόρ. Ειδικότερα, σε πολλές επαρχίες οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια σχεδόν συστηματική στροφή των καταναλωτών προς τα κλιματιστικά.

Παράλληλα, ο φετινός Αύγουστος ήταν επίσης ο τρίτος ξηρότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στην Κίνα, με μέσες βροχοπτώσεις μικρότερες κατά 23,1% από αυτές που σημειώνονται υπό κανονικές συνθήκες.

Φέτος το καλοκαίρι, «ο αριθμός των ημερών με υψηλή θερμοκρασία ήταν αφύσικα υψηλός», όπως ανέφεραν στο τηλεοπτικό δίκτυο οι μετεωρολογικές υπηρεσίες, διευκρινίζοντας ότι συνεχίζουν να γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις.

Όλα αυτά, προκαλούν προβλήματα, με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί, τη στιγμή που τα ποτάμια στερεύουν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και τα φράγματα δυσκολεύονται να λειτουργήσουν.

Για αυτό και πολλές επαρχίες αναγκάστηκαν έτσι να επιβάλλουν δελτίο στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ακολουθώντας το παράδειγμα της Σετσουάν (νοτιοδυτικά), μιας από τις πλέον πληγείσες περιοχές της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες: Reuters

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares