Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Κίνα: Νέος νόμος για την ακτοφυλακή επιδεικνύει ξεκάθαρα την επιθετικότητα της ηγεσίας

H Kίνα ψήφισε νόμο επιτρέποντας ρητά για πρώτη φορά στην ακτοφυλακή της να ανοίγει πυρ εναντίον ξένων σκαφών, μία κίνηση που θα μπορούσε να “ταράξει” ακόμα περισσότερο τα ύδατα της διαφιλονικούμενης Θάλασσας της Νότιας Κίνας και των γύρω περιοχών.

Ο “Νόμος της Ακτοφυλακής” ο οποίος ψηφίστηκε χτες, δίνει στις λιμενικές αρχές της χώρας τη “δυνατότητα να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης όπλων όταν η εθνική κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και η δικαιοδοσία παραβιάζονται παράνομα από αλλοδαπούς οργανισμούς ή άτομα στην ανοιχτή θάλασσα.”

Η νέα νομοθεσία προβλέπει επίσης την κατεδάφιση υποδομών που άλλα κράτη θα κατασκευάζουν στους υφάλους που διεκδικεί το Πεκίνο.

Το Πεκίνο έχει διαφορές για την θαλάσσια κυριαρχία με την Ιαπωνία στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και με αρκετές ακόμα άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Μέχρι τώρα έστελνε την ακτοφυλακή της να καταδιώκει αλιευτικά σκάφη άλλων χωρών, με αποτέλεσμα, ορισμένες φορές, τη βύθιση των αλιευτικών.

Η κινεζική ακτοφυλακή είναι η πιο ισχυρή του είδους της σε ολόκληρη την περιοχή. Δραστηριοποιείται έντονα κοντά στα ακατοίκητα νησιά της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας, τα οποία ελέγχονται από την Ιαπωνία αλλά διεκδικούνται από το Πεκίνο καθώς και στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας, την οποία το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη.

Ο έλεγχός τους αποτελεί στρατηγική αναγκαιότητα για την Κίνα που επιθυμεί να “εκθρονίσει” τις Η.Π.Α. από την πρωτοκαθεδρία της κυρίαρχης στρατιωτικής δύναμης στην Ανατολική Ασία. Την ίδια στιγμή, οι πηγές παραγωγής πλούτου που περιέχουν όπως τα μεγάλα  αποθέματα αλιευμάτων και τα υποβρύχια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, θεωρούνται από το Πεκίνο το “κλειδί” για τη διατήρηση της συνεχούς οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας.

Πηγή: Al – Jazeera

Του ειδικού συνεργάτη

Shares