Δευτέρα , 4 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

Κίνα και Βιετνάμ πιθανώς στα όρια νέας σύγκρουσης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Η προαναφερόμενη θαλάσσια έκταση είναι πολύ πλούσια σε φυσικούς πόρους μεταξύ των οποίων φυσικό αέριο, πετρέλαιο και αλιεύματα. Η Κίνα έχει ανοιχτά μέτωπα για το ίδιο θέμα με τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν και την Ινδονησία. 

Το Βιετνάμ και η Κίνα έχουν επιδοθεί εδώ και αρκετό καιρό στη συσσώρευση παραστρατιωτικών δυνάμεων και πολιτοφυλακής με “βιτρίνα” αλιευτικούς στόλους για να διεκδικήσουν τα “δικαιώματά” τους στην αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή.

Η χρήση του συγκεκριμένου τύπου πολιτοφυλακής μπορεί να μειώσει την πίεση για χρήση βίας, η οποία δεν χρειάζεται απαραίτητα να οδηγήσει σε συμβατική στρατιωτική κλιμάκωση, εξηγούν οι αναλυτές.

South China Sea Dispute: In Light of International Law of the Seas

H Θάλασσα της Νότιας Κίνας και οι διεκδικήσεις ανά κράτος

Ωστόσο, παρατηρητές προειδοποιούν ότι τα γειτονικά κράτη κινδυνεύουν να έρθουν μελλοντικά σε σύγκρουση εκεί, μετά τη βύθιση βιετναμέζικου αλιευτικού σκάφους, πριν από κάποιους μήνες.  Το Πεκίνο εξακολουθεί, με αποφασιστικότητα, την τακτική του για τον αποκλειστικό έλεγχο περισσοτέρων θαλασσίων οδών σε αντίθεση με τις διεθνείς και περιφερειακές απόψεις.

Το Ανόι απαντά στις ενέργειες της Κίνας, αλλά διαθέτει πολύ λιγότερα σκάφη, ανέφεραν οι αναλυτές. Η εκτίμηση των ειδικών πραγματοποιήθηκε μετά από τη σύγκρουση σκάφους της κινεζικής ακτοφυλακής με βιετναμέζικο αλιευτικό κοντά στα νησιά Πάρασελ στις 2 Απριλίου.

The Conventional Wisdom on China's Island Bases Is Dangerously Wrong - War on the Rocks

Tεχνητή νησίδα της Κίνας 

Η κάθε πλευρά ισχυρίζεται ότι το πλοίο της  είχε δεχθεί επίθεση από την άλλη. Οι δύο χώρες εμπλέκονται σε μακρόχρονη θαλάσσια διαμάχη σχετικά με διεκδικήσεις για τμήμα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας ενώ συχνά αντιμετωπίζουν οξείες διαφορές, οι οποίες σχετίζονται με την αλιεία.

Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν όλη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και έχει κατασκευάσει τεχνητά νησιά και κρησφύγετα, για στρατιωτικούς σκοπούς πάνω σε υφάλους στην περιοχή, η οποία διεκδικείται επίσης εν μέρει από το Βιετνάμ.

Το 2016, το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο στη Χάγη αποφάσισε ότι οι ιστορικοί ισχυρισμοί της Κίνας για μεγάλο μέρος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, δεν είχαν νομική βάση. Το Πεκίνο δεσμεύθηκε να αγνοήσει την ετυμηγορία.

Πηγή: South China Morning Post

Του ειδικού συνεργάτη

 

 

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares