Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

Κίνα: Εξωτερικοί και κυρίως εσωτερικοί λόγοι επιβάλλουν τον εκμοντερνισμό του στρατού

Η απόκτηση από την Κίνα οπλοστασίου υψηλής τεχνολογίας, στα πλαίσια του ταχύτατου εκσυγχρονισμού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, (ΛΑΣ) εξυπηρετεί δύο βασικούς σχεδιασμούς.

Ο πρώτος είναι η σαφής εδραίωση της στρατιωτικής της υπεροχής στην Ασία αλλά και πέρα από αυτήν. Ο δεύτερος συνδέεται με μία εσωτερική επιτακτική ανάγκη, τη “μετάγγιση” νέου αίματος στις ένοπλες δυνάμεις.Ήδη ένα μεγάλο μέρος του ΛΑΣ στελεχώνεται από άτομα νεαρής ηλικίας, γεννηθέντα μετά το 1995. Το Κομμουνιστικό Κόμμα προσπαθεί να παροτρύνει περισσότερους μορφωμένους ανθρώπους να επιλέξουν την καριέρα του στρατιωτικού, πιστεύοντας ότι τα κίνητρα που δίνει θα προσελκύσουν άτομα που είναι “φανατικά” με την τεχνολογία.

 Δεν αποτελεί πλέον μυστικό ότι ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται πίσω από την προώθηση του εκμοντερνισμού του ΛΑΣ, σε μαζική κλίμακα, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει εδώ και αρκετά χρόνια.

China Urges Army to Prepare for Combat As Hong Kong Protests Resume

Παρέλαση αξιωματικών του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού

Ο Τζινπίνγκ επιθυμεί να δει τη μεταμόρφωση του εθνικού στρατού σε παγκόσμια ναυτική δύναμη, η οποία θα ρυθμίζει τα πράγματα στην περιοχή του Ειρηνικού – Ινδικού Ωκεανού και θα συνεχίζει να κυριαρχεί επί της Ταϊβάν και της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Οι αυξανόμενες φιλοδοξίες του Πεκίνου έχουν προκαλέσει ανησυχία στις υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρακολουθούν στενότατα τη στρατιωτική διεύρυνση της Κίνας. Τον Απρίλιο του 2018, ο κινέζος πρόεδρος παρακολούθησε τη μεγαλύτερη ναυτική άσκηση, στην οποία συμμμετείχαν 48 πολεμικά πλοία και 10.000 άτομα στρατιωτικού προσωπικού. Η άσκηση διεξήχθη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

The South China Sea Is China's 'Core Interest'

Οι διεκδικήσεις των κρατών που περιβάλλουν τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

“Η επίπονη εργασία για τη δημιουργία ισχυρού ναυτικού, δεν ήταν ποτέ πιο επείγουσα από όσο είναι σήμερα,” είχε διαμηνύσει τότε ο Τζινπίνγκ. Το αποτέλεσμα είναι το κομμουνιστικό καθεστώς να διαθέτει, εν έτει 2021, τον μεγαλύτερο πολεμικό ναυτικό στόλο στον κόσμο.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας για το τρέχον έτος ανακοινώθηκε στις 5 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, (National People’s Congress). Το ύψος του φτάνει τα 209,16 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε παγκόσμιο επίπεδο η Κίνα έρχεται δεύτερη σε στρατιωτικές δαπάνες, μετά τις ΗΠΑ.

Our National Interest and the South China Sea | The Heritage Foundation

Φιλιππινέζοι ψαράδες διαμαρτύρονται για την κινεζική επιθετικότητα

Για την ιστορία, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα επιχείρησε τον εκσυγχρονισμό του ΛΑΣ, μίας μέχρι πρότινος άτακτης συγκέντρωσης ανταρτικών στρατιωτικών δυνάμεων, σε δύο φάσεις.

Σύμφωνα με τη Λίντζεϊ Μέιζλαντ, αναλύτρια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, (Council on Foreign Relations), μίας αμερικανικής δεξαμενής σκέψης, η πρώτη φάση ξεκίνησε το 1990.

Explaining the News at Vox | American University, Washington, D.C.

H Λίντζεϊ Μέιζλαντ

Την εποχή εκείνη, οι Ηνωμένες Πολιτείες δοκίμαζαν τους “μυς” τους σε δύο γεγονότα με γενικό αντίκτυπο, τον Πόλεμο του Κόλπου και την κρίση στην Ταϊβαν. Το Πεκίνο κατάλαβε πολύ καλά πως δεν διέθετε τα μέσα για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σύγχρονου πολέμου.

Μία ακόμα κρίσιμη καμπή ήταν το έτος 2012. Τότε αναλάμβανε την εξουσία ο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος, κατά τη Μέιζλαντ, περιέγραψε το όραμά του για τη συμμετοχή της Κίνας στην ομάδα των μεγάλων δυνάμεων. Ως επικεφαλής της Κεντρικής  Στρατιωτικής Επιτροπής, ο Τζινπίνγκ επιθυμεί να μεταμορφώσει τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό σε ένοπλες δυνάμεις πραγματικά παγκόσμιας κλάσης μέχρι το 2049.

Πηγή: The Eurasian Times

Του ειδικού συνεργάτη

 

 

Shares