Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

Καιρός: Έκτακτο δελτίο ανέμων και συναγερμός για τις φωτιές…

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές, καθώς ο σημερινός καιρός εγκυμονεί κινδύνους. Από την μία οι υψηλότατες θερμοκρασίες (μέχρι και 38άρια) κι από την άλλη οι ισχυρότατοι άνεμοι, με την ΕΜΥ να εκδίδει έκτακτο δελτίο.Ο συνδυασμός αυτός είναι άκρως επικίνδυνος για τυχόν φωτιές. Αναλυτικά η πρόγνωση. Δείτε τον χάρτη… επικινδυνότητας, με την μισή Ελλάδα να είναι στο “κόκκινο”.

Σε υψηλότατα επίπεδα θα παραμείνει η θερμοκρασία στη χώρα σήμερα, Παρασκευή 23/08, φτάνοντας κατά τόπους τους 38 βαθμούς Κελσίου. Ο καιρός… θα μας δοκιμάσει με την ζέστη να είναι ιδιαίτερα έντονη.

Όπως φαίνεται και στον χάρτη που ακολουθεί, η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 36-38 βαθμούς στη Δυτική Στερεά και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, και τους 35-37 βαθμούς στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τοπικά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη.

καιρός

Παράλληλα, το μελτέμι θα φτάνει τα 7 μποφόρ στο Αιγαίο μειώνοντας αρκετά τη δυσφορία, αυξάνοντας όμως τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών στα νησιά του Αιγαίου και τα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά, όπως αναφέρει και η ΕΜΥ σε έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων που εξέδωσε.

Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζεται ο δείκτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το μεσημέρι της Παρασκευής 23/08. Με πορτοκαλί και κόκκινα χρώματα φαίνονται οι περιοχές με πολύ υψηλή και ακραία επικινδυνότητα.
Καιρός – Μεγάλος κίνδυνος φωτιάς!

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την Παρασκευή είναι πολύ υψηλός (κατηγορία κινδύνου 4) για πέντε Περιφέρειες, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η επισήμανση αφορά τις εξής περιφέρειες: Αττικής (συμπεριλαμβανομένων και των Κυθήρων), Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία), Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία), Στερεάς Ελλάδας(Εύβοια, Βοιωτία) και Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία).

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιεςυπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά.
newsit.gr

Shares