Τετάρτη , 25 Μαΐου 2022

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές με ώθηση από τον κλάδο υγείας

 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με κέρδη τη Δευτέρα, με τις μετοχές του τομέα Υγείας να κερδίζουν λόγω συγχωνεύσεων και εξαγορών, ενώ παράλληλα η Credit Suisse είδε τις τιμές των μετοχών της να υποχωρούν μετά την παραίτηση του προέδρου της μετά από εσωτερική έρευνα για την προσωπική του συμπεριφορά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,7% και οι μετοχές του κλάδου Υγείας ενισχύθηκαν 1,4%, αφού έχασαν περισσότερο από 2% την περασμένη εβδομάδα, καθώς η βρετανική GlaxoSmithKline έκανε άλμα 4,1%. Η άνοδος της μετοχής ήρθε μετά την επιβεβαίωση το Σαββατοκύριακο ότι η βρετανική φαρμακοβιομηχανία είχε απορρίψει μια προσφορά 50 δισ. λιρών από τη Unilever για τις επιχειρήσεις της στον τομέα της υγείας των καταναλωτών. Οι μετοχές της Unilever υποχώρησαν 7,0% και άγγιξαν τα χαμηλά του Μαρτίου 2020, αφού η εταιρεία είπε τη Δευτέρα ότι θα συνέχιζε τη συμφωνία, η οποία είπε ότι αντιπροσώπευε μια “ισχυρή στρατηγική συμφωνία”.

“Η αρνητική αντίδραση της τιμής της μετοχής πιθανότατα αντανακλά τους φόβους των επενδυτών ότι η Unilever πρόκειται να επιστρέψει με υψηλότερη προσφορά και ενδεχομένως να πληρώσει πάρα πολλά”, δήλωσε ο Russ Mould, διευθυντής επενδύσεων στην AJ Bell.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν 2,3% μετά την παραίτηση του προέδρου Antonio Horta-Osorio μετά από εσωτερική έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης των κανόνων για τον COVID-19. Ο νέος πρόεδρος Axel Lehmann είπε ότι η ελβετική τράπεζα θα επιμείνει στη στρατηγική της αναμόρφωση παρά την αποχώρηση του Horta-Osorio, η οποία έρχεται λιγότερο από ένα χρόνο μετά την πρόσληψή του για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της επενδυτικής εταιρείας Archegos και την αφερεγγυότητα του βρετανικού ομίλου χρηματοδότησης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Greensill Capital.

“Βλέπουμε την παραίτηση ως αρνητικό αποτέλεσμα για την Credit Suisse”, δήλωσαν αναλυτές της JPMorgan. “Ενώ η εταιρεία δηλώνει ότι θα συνεχίσει να εκτελεί τη στρατηγική της, πιστεύουμε ότι ο συνεχιζόμενος κύκλος εργασιών με τις αλλαγές διαχείρισης φέρνει περαιτέρω αβεβαιότητα”.

Στο ταμπλό ο γερμανικός DAX έκλεισε στις 15.933,72 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,32%, ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε στις 7.611,23 μονάδες κερδίζοντας 0,91% και ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,82%, κλείνοντας στις 7.201,64 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,36% και ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,52%.

Αφού σημείωσαν υψηλά ρεκόρ στην αρχή του έτους, οι συναλλαγές στις ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν πτώση τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να αποτιμήσουν την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, μαζί με μια πιθανή βραχυπρόθεσμη οικονομική επιβράδυνση που προκαλείται από την COVID-19.

Στον τομέα των μεμονωμένων μετοχών, αυτές της Sabadell σημείωσαν κέρδη 4,5% αφότου η HSBC αναβάθμισε τη μετοχή σε “buy” από “hold”, καθώς η χρηματιστηριακή εταιρεία βλέπει την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της ισπανικής τράπεζας να βελτιώνεται με ταχύτερο ρυθμό από τις αντίστοιχες.

Η EDF ;exase 4,2%, επεκτείνοντας τις απώλειες μετά την πτώση 15% της Παρασκευής, καθώς η HSBC υποβάθμισε τη μετοχή της γαλλικής εταιρείας κοινής ωφέλειας, λέγοντας ότι θα αντιμετωπίσει υψηλότερο κόστος και χαμηλότερες τιμές που προκαλούνται από την κρατική παρέμβαση και χαμηλότερη πυρηνική παραγωγή.

H βελγική έπεσε 7,4% καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση του STOXX 600 μετά την αγορά ενός μεριδίου από τη βελγική κυβέρνηση, μια κίνηση που σύμφωνα με τους αναλυτές θα μπορούσε να σηματοδοτήσει προβλήματα για την ασφαλιστική εταιρεία στην Κίνα.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares