Τρίτη , 9 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Κέρδη στις ευρωαγορές στον απόηχο των εταιρικών αποτελεσμάτων

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές παγκοσμίως βρίσκονται σε διαδικασία αφομοίωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν, νέα οικονομικά στοιχεία και κάποια ελαφρώς λιγότερο επιθετικά μηνύματα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η Fed χθες προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% όπως αναμενόταν, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση στην οικονομία. Ο πρόεδρος Ζερόμ Πάουελ διατήρησε επιθετικό τόνο στον περιορισμό του πληθωρισμού στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, αλλά η κεντρική τράπεζα απέσυρε τις οδηγίες που είχε δώσει για το μέγεθος της επόμενης αύξησης των επιτοκίων και αναγνώρισε ότι “κάποια στιγμή” θα ήταν σκόπιμο να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των αυξήσεων.

Επίσης στις ΗΠΑ, το Bureau of Economic Analysis ανέφερε ότι η οικονομική ανάπτυξη μειώθηκε κατά 0,9% το δεύτερο τρίμηνο. Η εκτίμηση του Dow Jones ήταν για άνοδο 0,3%. Το αρνητικό ΑΕΠ σηματοδότησε το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης, που είναι ένας δείκτης ότι η οικονομία μπορεί να οδηγείται σε ύφεση.

“Ενώ η αγορά σημείωσε κέρδη την Τετάρτη, δεν πιστεύουμε ότι είναι πιθανή μια διαρκής βελτίωση του κλίματος έως ότου η Fed δει αρκετά στοιχεία υποχώρησης του πληθωρισμού που να σηματοδοτούν ότι διαφαίνεται ένα τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων”, δήλωσε ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων στην UBS. “Ενώ ο πληθωρισμός είναι πιθανό να υποχωρήσει τους επόμενους μήνες, είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τους στόχους της κεντρικής τράπεζας. Τα δεδομένα που εκτείνονται από το 1975 υποδεικνύουν ότι οι τομείς αξίας τείνουν να υπεραποδίδουν όταν ο πληθωρισμός είναι πάνω από 3%, κάτι που αναμένουμε ότι θα ισχύει για κάποιο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, οι μετοχές ανάπτυξης εξακολουθούν να είναι ακριβές σε σχέση με τις μετοχές αξίας”.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 1% με τους περισσότερους δείκτες και τα μεγάλα χρηματιστήρια να καταγράφουν κέρδη.

Ο βρετανικός FTSE σημείωσε κέρδη 0,01% στις 7.348,85 μονάδες, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,88% στις 13.282,11 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 1,30%, κλείνοντας στις 6.339,21 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE Mib στο Μιλάνο ενισχύθηκε 2,10% και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη απώλεσε 0,49%.

Τα εταιρικά κέρδη συνέχισαν να καθοδηγούν την κίνηση των τιμών των μεμονωμένων μετοχών στην Ευρώπη, με μια σειρά από μεγάλες εταιρείες να ανακοινώνουν αποτελέσματα πριν από το καμπανάκι την Πέμπτη. Μταξύ αυτών οι Barclays, Shell, EDF, TotalEnergies, Stellantis, Leonardo, Prada, Diageo και BT.

Η Barclay’s σημείωσε πτώση 48% στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου μετά τη λήψη μιας σημαντικής πρόβλεψης σχετικά με ένα δαπανηρό εμπορικό λάθος στις ΗΠΑ Η βρετανική τράπεζα ανέφερε καθαρά κέρδη 1,071 δισεκατομμυρίων στερλινών (1,30 δισεκατομμύρια δολάρια) που αποδίδονται στους μετόχους, ικανοποιώντας τις προσδοκίες 1,085 δισεκατομμυρίων λιρών που αναμένονταν από αναλυτές, σύμφωνα με το Refinitiv. Οι μετοχές της Barclays υποχώρησαν περίπου 5% λόγω των απογοητευτικών αριθμών που ανακοινώθηκαν.

Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί Shell και TotalEnergies επεξέτεισαν τις εξαγορές μετοχών τους την Πέμπτη, αφού ανακοίνωσαν για άλλη μια φορά κέρδη ρεκόρ λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν να επαναγοράσουν συνολικά 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές το τρίτο τρίμηνο.

Η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Ipsen κατέγραψε ισχυρές πωλήσεις στο πρώτο εξάμηνο, ενώ η μετοχή της ασφαλιστικής εταιρείας Scor απώλεσε 19% της αξίας της αφότου ανακοίνωσε ζημίες το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares