Σάββατο , 30 Σεπτεμβρίου 2023
Τελευταία Νέα

Κέρδη στις ευρωαγορές

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παραμένοντας σε ανοδική τροχιά για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, με τους επενδυτές να λαμβάνουν θέσεις για το μεγάλο γεγονός αυτής της εβδομάδας, τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια της.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,3% στις 456,21 μονάδες. Θετικός πρωταγωνιστής ήταν ο εξορυκτικός κλάδος, με τον δείκτη STOXX Europe 600 Basic Resources να σημειώνει άλμα 2,4% καθώς οι τιμές των περισσότερων μετάλλων βρέθηκαν σε ανοδική τροχιά.

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,4% στις 15.800,99 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,5% στις 7.278,27 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 με άνοδο 0,25% έκλεισε στις 7.496,87 μονάδες, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,75%.

Η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι το μεγάλο γεγονός αυτής της εβδομάδας, με τους αναλυτές να εμφανίζονται μοιρασμένοι στις εκτιμήσεις τους για την επόμενη κίνηση της τράπεζας. Ο ετήσιος πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 5,3% τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα, σε μια ένδειξη σταθεροποίησης των τιμών, ωστόσο οι αναλυτές σημειώνουν ότι παραμένει υπερδιπλάσιος του στόχου του 2%, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει τους αξιωματούχους σε άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αυτή την Πέμπτη.

Λίγο πριν τις αποφάσεις της ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε καθοδικά τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ, με την Κομισιόν πάντως να σημειώνει ότι ο γενικός πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να έχει πτωτική τάση.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares