Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Κέρδη στην Ασία καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

Σε ανοδικό έδαφος κινούνται τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια την Τετάρτη καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας αλλά και τις επιθετικές δηλώσεις στελεχών της Federal Reserve για τον πληθωρισμό.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων,Νάνσι Πελόζι συνεχίζει την επίσκεψη της στην στην Ταϊβάν, η οποία έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πεκίνου.

Η Κίνα, η οποία θεωρεί ότι η Ταϊβάν αποτελεί μέρος της επικράτειας της, ανακοίνωσε στρατιωτικά γυμνάσια σε περιοχές γύρω από το νησί μετά την επίσκεψη της Πελόζι. Το Πεκίνο σταμάτησε ταυτόχρονα τις εξαγωγές και εισαγωγές σε επιλεγμένα προϊόντα από το νησί.

Οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις εν μέσω έντονης ανησυχίας ότι η περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη θα μπορούσε να πλήξει ανεπανόρθωτα την παγκόσμια ανάπτυξη.

Την Τρίτη, στο μεταξύ, αλλά δύο στελέχη της Fed η Loretta Mester και ο Charles Evans, έδειξαν με τις δηλώσεις τους ότι η κεντρική τράπεζα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει στην αποστολή της για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, διαψεύδοντας τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζας ενδεχομένως να επιλέξει να προχωρήσει με ηπιότερες αυξήσεις των επιτοκίων της προκειμένου να προστατεύσει την οικονομία.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei κερδίζει 0,5% στις 27.729,20 μονάδες, ενώ ο Topix κινείται με μικρότερα κέρδη 0,2%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει άνοδο 0,8%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κερδίζει 0,35%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας ενισχύεται σε ποσοστό 0,75%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 χάνει 0,4%.

Πηγή: capital.gr

Shares