Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Κέρδη άνω του 1% στις ευρωαγορές

Σε ανοδικό έδαφος κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, δίνοντας συνέχεια στα κέρδη των προηγούμενων ημερών, με τους επενδυτές να αντλούν ώθηση από τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η S&P Global έδειξαν ότι οι υφεσιακές πιέσεις στην Ευρωζώνη μετριάστηκαν τον Δεκέμβριο, με τον σύνθετο δείκτη PMI που συνδυάζει μεταποίηση και υπηρεσίες να σκαρφαλώνει σε υψηλό πέντε μηνών.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στο 49,3 από 47,8 τον προηγούμενο μήνα, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον προηγούμενο Ιούλιο. Ο δείκτης έχει παραμείνει πάντως κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας για έξι διαδοχικούς μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global.

Ο δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες ενισχύθηκε στο 49,8 τον Δεκέμβριο – σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο – από 48,5 τον προηγούμενο μήνα. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε σε υψηλό τριών μηνών στο 47,8 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η S&P Global.

Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσαν παράλληλα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από τη Γερμανία και έδειξαν περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 9,6% τον Δεκέμβριο, ενώ σήμερα τα στοιχεία από τη Γαλλία έδειξαν υποχώρηση των τιμών μετά το ρεκόρ του Νοεμβρίου, στο 6,7% τον Δεκέμβριο, πολύ χαμηλότερα από την εκτίμηση αναλυτών στο 7,2%.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κερδίζει 0,8% στις 437,62 μονάδες, παραμένοντας σε ανοδική τροχιά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση.

Ο γερμανικός DAX ενισχύεται σε ποσοστό 1,2% στις 14.349,59 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει επίσης 1,15% στις 6.700,33 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 με μικρά κέρδη 0,1% σκαρφαλώνει στις 7.562,13 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,65%, ενώ ο ισπανικός IBEX σημειώνει άνοδο 1,2%.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Sanofi κινείται με μικρά κέρδη μετά την ανακοίνωση του γαλλικού κολοσσού της υγείας ότι περιμένει τα αποτελέσματα του για το δ’ τρίμηνο να αντανακλούν την ώθηση από τις κινήσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και από τις πωλήσεις για το εμβόλιο της γρίπης.

Οι επενδυτές περιμένουν παράλληλα τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve στις ΗΠΑ προκειμένου να αντλήσουν νέα στοιχεία για τους παράγοντες που οδήγησαν την κεντρική τράπεζα να αναπροσαρμόσει την πολιτική της στο τέλος του χρόνου.

Η Fed αποφάσισε τον Δεκέμβριο να προχωρήσει με μια ηπιότερη αύξηση των επιτοκίων της, κατά 50 μονάδες βάσης, μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες, πυροδωτόντας ελπίδες ότι το ράλι του πληθωρισμού έχει ήδη βρει τα υψηλά του.

Πηγή: capital.gr

Shares