Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Κένυα: Ο Ράιλα Οντίνγκα απορρίπτει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών ως μια «παρωδία»

Κένυα: Ο Ράιλα Οντίνγκα απορρίπτει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών ως μια «παρωδία»

Ο Ράιλα Οντίνγκα απέρριψε σήμερα τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου στην Κένυα, που ανακοινώθηκαν χθες και αναδεικνύουν νικητή στο νήμα τον αντίπαλό του Ουίλιαμ Ρούτο, χαρακτηρίζοντάς τα «παρωδία».

«Αυτό το οποίο είδαμε χθες είναι μια παρωδία και μια κατάφωρη περιφρόνηση του Συντάγματος», δήλωσε ο Οντίνγκα, βετεράνος της πολιτικής στην Κένυα που υποστηρίχθηκε από τον απερχόμενο πρόεδρο Ουχούρου Κενυάτα και ο οποίος έχασε από τον Ρούτο με διαφορά περίπου 230.000 ψήφων.

Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Ουίλιαμ Ρούτο ανακηρύχθηκε νικητής με ποσοστό 50,49% των ψήφων έναντι 48,85% του Ράιλα Οντίνγκα.

Ο Ράιλα Οντίνγκα, 77 ετών, ήταν φέτος για πέμπτη φορά υποψήφιος. Το 2013 και το 2017, είχε αμφισβητήσει τα αποτελέσματα ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο είχε κηρύξει άκυρη την ψηφοφορία εκείνη την τελευταία χρονιά.

«Θα ακολουθήσουμε όλες τις νομικές και συνταγματικές επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας. Θα το κάνουμε σε ό,τι αφορά πολλές παρατυπίες στις εκλογές», δήλωσε στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση της ήττας του.

«Χθες, η νεογέννητη δημοκρατία μας υπέστη ένα μεγάλο πισωγύρισμα» και «η Κένυα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια βαθιά πολιτική και νομική κρίση», συνέχισε, καταγγέλλοντας τον ρόλο που έπαιξε όπως είπε η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή (IEBC) όπου υπήρξαν εσωτερικές διαιρέσεις.

«Έχουμε συνείδηση των πολιτικών προκαταλήψεων της IEBC κατά το παρελθόν που βύθισαν τη χώρα στο πιο σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας της», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «φρικτές αναμνήσεις των συνεπειών των εκλογών του 2007 που είναι ακόμη νωπές στη μνήμη».

Εκείνη τη χρονιά, ο Ράιλα Οντίνγκα είχε αμφισβητήσει τα αποτελέσματα. Η μετεκλογική κρίση που ακολούθησε είχε προκαλέσει εθνοτικές συγκρούσεις και τον θάνατο τουλάχιστον 1.100 ανθρώπων, στα χειρότερα επεισόδια βίας μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1963.

Ο Οντίνγκα κάλεσε επίσης τους υποστηρικτές του να διατηρήσουν την ειρήνη και να μην πάρουν τον νόμο στα χέρια τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Shares