Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Κάζο κυβέρνησης στον ΟΗΕ – Σε φιάσκο κατέληξαν οι δύο επιστολές για ΑΟΖ: «Βρείτε τα με την Τουρκία» απάντησαν…

Σε άνευ προηγουμένου φιάσκο κατέληξε η κυβερνητική προσπάθεια πονταρίσματος στο «Διεθνές Δίκαιο» και αποστολής στον ΟΗΕ με τυμπανοκρουσίες και φανφάρες δύο επιστολών με τις οποίες ζητούσε από τον Οργανισμό να μην αναγνωρίσει την ανακήρυξη της ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.Ο ΟΗΕ όχι απλώς αποφάσισε να κρατήσει ουδέτερη στάση, επιβραβεύοντας τον επιτιθέμενο που δεν είναι άλλος από την Τουρκία, αλλά πηγές του σημείωναν επιπλέον ότι «Η Ελλάδα αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Λιβύης ως νόμιμης, άρα αναγνωρίζει και τις δικαιοπραξίες της με τρίτα μέρη. Δεν υπάρχει αναγνώριση a la cart της κυβέρνησης μιας χώρας»!

Εκτός αυτού υπάρχουν και χειρότερα: Ο ΟΗΕ ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι οι ανακηρύξεις των δύο ΑΟΖ μέσω των συμφωνιών Τουρκίας και Λιβύης, είναι απόλυτα έγκυρες βάσει του Κανονισμού του Οργανισμού, η συμφωνία παραλήφθηκε κανονικά και καταχωρήθηκε στα πρακτικά του ΟΗΕ ως «έγκυρη διμερής συμφωνία»!

Το επόμενο κακό είναι ότι ουδείς έχει «συγκινηθεί» στο Συμβούλιο Ασφαλείας από τις ελληνικές επιστολές και το θέμα, αντίθετα με την ελληνική προσπάθεια δεν θα απασχολήσει το Συμβούλιο!

Τι έκαναν τα Ηνωμένα Έθνη και ο γ.γ. του ΟΗΕ Α.Γκουριέρες όταν έλαβαν τις ελληνικές επιστολές; Ζήτησαν από τον αμυνόμενο (Ελλάδα) να έχει συνεχή διάλογο με τον επιτιθέμενο (Τουρκία)! 

«Η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν παίρνει θέση ούτε σχολιάζει θέματα που αφορούν την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες (χωρών) στις θαλάσσιες ζώνες τους», (σ.σ. σοβαρά; Από πότε;) δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χαγκ στην σχετική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές, όπως σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα συμφέροντα τρίτων μερών», πρόσθεσε, αλλά αυτό θα μπορούσε να αφορά και τα συμφέροντα της Τουρκίας που θεωρεί ότι θίγεται με τον υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου…


«Είμαστε βέβαιοι ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αναγνωρίζουν την ανάγκη για έναν συνεχή διάλογο για αυτά τα ευαίσθητα θέματα». «Τούτου λεχθέντος, σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται ειρηνικά»,
 συμπλήρωσε ο Χαγκ, κλείνοντας την συζήτηση και βάζοντας το «κερασάκι» σε, ένα ακόμα, φιάσκο της ελληνικής διπλωματίας…

Shares