Σάββατο , 10 Δεκεμβρίου 2022

Κατρακύλα για το αργό μετά τις απαισιόδοξες προβλέψεις του OPEC

Κατρακύλησαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, με το αμερικανικό αργό να χάνει πάνω από 3% διαγράφοντας τα κέρδη της Παρασκευής στον απόηχο των απογοητευτικών προβλέψεων του OPEC για την πορεία της ζήτησης το 2022

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 3,09 δολ. ή 3,5% και έκλεισε στα 85,87 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης μετά το άλμα της Παρασκευής κατά 2,9%.

Το Brent Ιανουαρίου υποχώρησε 2,85 δολ. ή 3% στα 93,14 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures μετά από συνολικές απώλειες 2,6% την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο OPEC υποβάθμισε τη Δευτέρα την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2022 για πέμπτη φορά από τον Απρίλιο, ενώ αναθεώρησε καθοδικά και τις εκτιμήσεις του για το 2023, επικαλούμενος τις αυξανόμενος οικονομικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων.

Η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί το 2022 κατά 2,55 εκατ. βαρέλια την ημέρα ή κατά 2,6%, ανέφερε ο OPEC στη μηνιαία έκθεσή του, με την τελευταία του εκτίμηση να είναι μειωμένη κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια περίοδο σημαντικής αβεβαιότητας και αυξανόμενων προκλήσεων κατά το δ’ τρίμηνο του 2022”, προειδοποίησε ο OPEC.

“Οι καθοδικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν τον υψηλό πληθωρισμό, τη νομισματική σύσφιξη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους σε πολλές περιοχές και τους συνεχιζόμενες διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού”, ανέφερε ακόμη ο OPEC.

Πρόκειται για την τελευταία έκθεση πριν ο OPEC και οι σύμμαχοί του, το γκρουπ γνωστό ως OPEC+, συναντηθούν στις 4 Δεκεμβρίου για να καθορίσουν την πολιτική τους. Η ομάδα, η οποία μείωσε πρόσφατα τους στόχους παραγωγής, θα παραμείνει επιφυλακτική, όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.

Το επόμενο έτος, ο OPEC αναμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,24 εκατ. βαρέλια ημερησίως, επίσης κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως χαμηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares