Παρασκευή , 23 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Κάτοικοι Μόριας: «Βόμβα» στη δημόσια υγεία από τα λύματα του ΚΥΤ – Δείτε φωτογραφίες…

Κάτοικοι Μόριας: «Βόμβα» στη δημόσια υγεία από τα λύματα του ΚΥΤ – Δείτε φωτογραφίες...

Μια σοβαρότατη καταγγελία από τους κατοίκους της Μόριας, της Παναγιούδας και άλλων κοινοτήτων κοντά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών της Μόριας δημοσιεύει ο ιστότοπος lesvosnews.net.

Η καταγγελία κάνει λόγο για επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον από τη μη σύννομη διάθεση λυμάτων του ΚΥΤ. Όπως αναφέρει το κείμενο των κατοίκων, «από το καλοκαίρι και παρά τις σοβαρότατες αντιρρήσεις των κατοίκων άρχισε η διοχέτευση λυμάτων, και μάλιστα βοθρολυμάτων ενός τεράστιου αριθμού φιλοξενοουμένων του ΚΥΤ, σε ένα κλάδο του αποχετευτικού συστήματος του χωριού δυναμικότητας 1000 περίπου ατόμων, ύστερα από μικρή αναβάθμιση της δυναμικότητάς του».

«Από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας όμως παρουσιάστηκαν σοβαρά λειτουργικά και περιβαλλοντικά προβλήματα» σημειώνει η καταγγελία του Συλλόγου Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων κοινοτήτων και του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Μόριας.

Όπως επισημαίνεται, «τα λύματα δεν μπορούν να διοχετευτούν μέσω του αποχετευτικού αγωγού του οικισμού και υπερχειλίζουν στο χείμαρρο που εφάπτεται στην οικιστική ζώνη του χωριού. Επίσης υπάρχει πρόβλημα αερίων ρύπων που διαφεύγουν από τις αποχετεύσεις των σπιτιών».

Ο σύλλογος τονίζει ότι «η περιοχή είναι ήδη μια σοβούσα υγειονομική βόμβα και μια διαρκής απειλή για την υγεία των κατοίκων». «Σκεφτείτε ότι είναι βοθρολύματα 17.000 ανθρώπων προερχόμενων από ενδημικές σε ιούς, βακτήρια και παράσιτα, άγνωστα στο δυτικό κόσμο, χώρες που διασπείρονται λίγες δεκάδες μέτρα από τα σπίτια του χωριού», προσθέτει η καταγγελία και καταλήγει: «Για όλα αυτά οι κάτοικοι πολλάκις διαμαρτυρήθηκαν, συναντήθηκαν, συζήτησαν, εξέθεσαν τις αντιρρήσεις και απόψεις τους στους υπεύθυνους, θεωρώντας το έργο ασύμμετρο για πολλούς λόγους, έκαναν ασφαλιστικά μέτρα πολύ πριν λειτουργήσει αυτό και λοιδωρήθηκαν ως μισάνθρωποι από τα μέσα, έντυπα, ηλεκτρονικά και κοινωνικά. Επιβεβαιώθηκαν όμως οι φόβοι τους παρά τις διαβεβαιώσεις όλων των φορέων εκτέλεσης του έργου ότι αυτό θα λειτουργήσει άψογα και θα λύσει ΟΛΑ τα υγειονομικής φύσης προβλήματα της περιοχής. Τα λύματα έχουν ήδη πλημμυρίσει τον εφαπτόμενο στα σπίτια του χωριού χείμαρρο με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων. Έτσι το αποχετευτικό πρόβλημα από το ΚΥΤ το μετέφεραν μέσα στο χωριό και το κατέστησαν πλέον από πρόβλημα του ΚΥΤ σε πρόβλημα του χωριού»

Τo site δημοσιεύει μάλιστα φωτογραφίες που δείχνουν τον αποχετευτικό αγωγό που υπερχειλίζει ανεξέλεγκτα στο χείμαρρο που εφάπτεται στην οικιστική ζώνη του χωριού.

limaa
limaaaa-ekso

Πηγή: lesvosnews.net

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares