Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

KATI AΛΛΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ! Πώς ο ΤΡΑΜΠ συμπαρασύρει τις Πολιτείες κι ετοιμάζεται να ΚΕΡΔΙΣΕΙ…

Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους Αμερικανούς, προφανώς, αλλά και για τα δύο μεγάλα κόμματα (Ρεπουμπλικανικό και Δημοκρατικό). Σε όλα αυτά έχουμε και τον Ντόναλντ Τραμπ που με την ιδιαίτερη προσωπικότητά του δημιουργεί σχίσμα στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων.Οι ΗΠΑ από την εκλογή Τραμπ και μετά στην Προεδρία εμφανίζονται διχασμένοι. Αφενός μεν έχουμε τον Διχασμό μεταξύ των υποστηρικτών του Προέδρου και των πολεμίων του, έχουμε και το διχασμό εντός των Ρεπουμπλικάνων με αυτούς που υποστηρίζουν τον Πρόεδρο κι αυτούς που θεωρούν πως ξεφεύγει από τις παραδοσιακές γραμμές που ο Ρέιγκαν εξέφρασε τη δεκαετία του ’80.
Θα ξεκινήσουμε από τους κόκκινους (στις ΗΠΑ οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν το κόκκινο και οι Δημοκρατικοί το μπλε χρώμα). Δεν είναι λίγοι αυτοί που στήριξαν, από τους πολίτες, τον Τραμπ διότι θεώρησαν πως έπρεπε να σπάσει η κυριαρχία των Μπους στο κόμμα. Μάλιστα αυτοί οι ίδιοι πολίτες είναι που πιστεύουν ότι η πολιτική σκηνή της χώρας έχει καταληφθεί από τους Μπους και Κλίντον και έπρεπε να γίνει μία εκκαθάριση. Ο Τραμπ φάνηκε να είναι αυτή η λύση.
Φυσικά το παραδοσιακό Ρεπουμπλικανικό σύστημα δεν θα έμενε απαθές εξ ου και πολλοί Γερουσιαστές, ψιθυριστά φυσικά, δεν αποδέχονται το νέο Πρόεδρο.
Οι Δημοκρατικοί που δεν πίστευαν πως μπορεί η Χίλαρι να χάσει έχουν βρεθεί στη δύσκολη θέση να μην έχουν κάτι να πουν. Όλη τους η αντιπολίτευση στηρίζεται στο να λένε ξανά και ξανά ότι ο Τραμπ μισεί τους ομοφυλόφιλους, τους μουσουλμάνους και θέλει να απομονώσει τις ΗΠΑ από τον πλανήτη. Η μονολιθική αυτή τακτική τους, τούς έχει οδηγήσει και σε πολιτικό παραλογισμό, καθώς έχουμε αντίδραση για την αντίδραση.
Χαρακτηριστικό είναι πως η Νάνσυ Πελόσι των Δημοκρατικών όταν ξεκίνησε να αντιπαρατίθεται με το νέο φορολογικό του Τραμπ που έδωσε μεγάλες απαλλαγές και επιστροφές φόρων, άρχισε να μιλά για αύξηση των φόρων. Στην Αμερική που μισεί την έννοια κράτος και φόρος, καταλαβαίνετε πως ακούστηκε αυτό.
Στο δρόμο λοιπόν για τις ενδιάμεσες εκλογές που θα καθορίσουν το ποιος θα ελέγχει το κράτος των ΗΠΑ οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται πως έχουν ένα προβάδισμα. Αρχίζουν και κατεβάζουν υποψήφιους που είναι αρεστοί στο σύνολο της βάσης των Ρεπουμπλικάνων (είτε στηρίζουν είτε όχι τον Τραμπ), αλλά και σε μερίδα των Δημοκρατικών που δεν βλέπουν ποιο είναι το πρόγραμμα του μπλε κόμματος.
Ο Josh Hawley στο Missouri είναι δικηγόρος απόφοιτος του Stanford και του Yale με απόψεις κοντά σε αυτές του παραδοσιακού ρεπουμπλικάνου ψηφοφόρου, έχει όμως στο πρόσωπό του και την εμπιστοσύνη του Τραμπ. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Montana με τον Matt Rosendale έναν άνθρωπο που έχει ράντσο (γαιοκτήμονας) και τώρα ασχολείται με την πολιτική. Παρά το διαφορετικό υπόβαθρο μιλούν στους Αμερικανού για επιστροφή στις παραδόσεις χωρίς να χαθεί η επαφή με την πραγματικότητα και το μέλλον.
Πώς αντιμετωπίζει αυτά το κόμμα των Δημοκρατικών.
Στις επόμενες μέρες θα το αναλύσουμε.
Τζουγανάτος Διονύσης

Shares