Σάββατο , 2 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

KATI ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ! Αρχαιολογικές Ανακαλύψεις και Επιχειρηματικά Συμφέροντα…

Πιθανότατα η περιοχή Δεσφίνα στους Δελφούς δεν σας λέει κάτι ιδιαίτερα. Πιθανότατα θα αγνοείται και πού ακριβώς βρίσκεται. Κακώς θα πούμε διότι η περιοχή αποτελεί κέντρο επιχειρηματικών κι αρχαιολογικών συμφερόντων. Για να δούμε τι συμβαίνει.

Θα ξεκινήσουμε από το αρχαιολογικό σκέλος
Όπως διαβάζουμε (ΠΗΓΗ) :
Ανασκαφές του 2016 στη μυκηναϊκή περιοχή Καστρούλι, κοντά στην Δεσφίνα Φωκίδας, 11 χλμ. από τους Δελφούς.
Ο χώρος έχει λεηλατηθεί τις τελευταίες δεκαετίες.
Έχει ανασκαφεί σε πολύ περιορισμένη κλίμακα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Βρίσκεται στην κορυφή ενός βραχώδους λόφου και οριοθετείται από ένα τείχος, πιθανώς κατασκευασμένο σε δύο φάσεις, η πρώτη από τις οποίες θα μπορούσε να είναι μυκηναϊκή.
Ένας πέτρινος και κτισμένος θάλαμος, ανασκάφηκε στα δυτικά.
Μέρος της οχυρωμένης περιοχής, περιείχε μια ταφή τουλάχιστον 15 ατόμων.
Το κύριο σχήμα κεραμικής είναι το αγγείο με βραχίονα και τα μικρά ευρήματα περιλαμβάνουν ειδώλια φίσχημα (Phi) και ψίχσχημα (Psi), χάντρες στεατίτη, και θραύσματα φύλλου χρυσού.

Η παρακάτω εργασία περιγράφει λεπτομερώς τα ευρήματα της ανθρωπολογικής μελέτης του σκελετικού υλικού που ανακαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους στο Καστρούλι τον Ιούλιο του 2016.
Το μεγαλύτερο μέρος των οστών ήταν κατακερματισμένο για να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία. Κανένα απλό οστούν δεν βρέθηκε άθικτο,
Επομένως δεν παρέχονται μετρήσεις για την εκτίμηση του σώματος,
Εντοπίσθηκαν 15 ενήλικες, ένα βρέφος και ένα έμβρυο και σκελετικά υπολείμματα οικόσιτων ζώων.
Ο τάφος ήταν μυκηναϊκός / υστεροελλαδικός.
Ακολουθούν εικόνες από την ανασκαφή

Τώρα έρχεται και δένει το επιχειρηματικό σκέλος.
Όπως διαβάζουμε η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο ενός από τα πλέον φιλόδοξα επενδυτικά εγχειρήματα των τελευταίων ετών
Παραθέτουμε (ΠΗΓΗ)
Επενδυτές από τις ΗΠΑ και τη στήριξη της ομογένειας για την υλοποίηση του επενδυτικού εγχειρήματος: “Harmony Hills”, αναζήτησαν στην Αμερική οι πρωτεργάτες του «Πολυθεματικού Πάρκου Δεσφίνας», που κοστολογείται στα 370 εκατ. ευρώ και πρόκειται να δημιουργηθεί στους Δελφούς.

Στις ΗΠΑ, έγιναν 17 συναντήσεις με διαχειριστές funds, ενώ εξασφαλίστηκε και η συμμετοχή-στήριξη στην ολοκλήρωση της επένδυσης της ομογενειακής κοινότητας της Αμερικής. Ειδικότερα, στο πλαίσιο των παρουσιάσεων στη Νέα Υόρκη ενημερώθηκαν επιχειρηματίες της ομογένειας των Η.Π.Α. και του Καναδά και η ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αμερικής.

Σημειώνεται ότι συντονιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του «Πολυθεματικού Πάρκου Δεσφίνας» έχουν η εταιρεία Mentor.SA με το αρχιτεκτονικό γραφείο Giamakos Architects. Υπογραμμίζεται ότι το Πολυθεματικό Πάρκο Δεσφίνας “Harmony Hills”, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα συγχρηματοδοτούμενα (ΣΔΙΤ) έργα στην Ελλάδα με κατεύθυνση την τουριστική ανάπτυξη και τον πολιτισμό και αναφέρεται στο όραμα του Άγγελου Σικελιανού και της συζύγου του Εύας Πάλμερ – Σικελιανού για την ΔΕΛΦΙΚΗ ΙΔΕΑ και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πνευματικού κέντρου στους Δελφούς.

Ο αρχιτέκτων Σωτήρης Γιαμάκος, επικεφαλής της ομάδας μελέτης, με την επιστροφή του στην Ελλάδα δήλωσε: «Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι με την εξέλιξη της προβολής του έργου των Δελφών, καθώς παρά τα γνωστά προβλήματα στο χώρο των επενδύσεων στην Ελλάδα, συναντήσαμε ανθρώπους πρόθυμους τόσο να μας ακούσουν αλλά και να μας καθοδηγήσουν για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Βρεθήκαμε εκεί για να δείξουμε πως η Ελλάδα, τη δύσκολη αυτή περίοδο της κρίσης, αντιστέκεται με όραμα και δημιουργία, να κάνουμε γνωστό το έργο σε ενδιαφερόμενους επενδυτές αλλά κυρίως να ακούσουμε τις απόψεις των επενδυτών. Κυρίως να ακούσουμε. Για το πώς θα στραφούν οι αγορές προς την Ελλάδα, που βλέπουν εμπόδια και τι ακριβώς θα ήθελαν να αλλάξει στη χώρα μας για να τοποθετήσουν χρήματα εδώ. Ζητούν πολιτική σταθερότητα, γρήγορη δικαιοσύνη, σταθερό φορολογικό καθεστώς και νόμισμα, καθώς και ξεκάθαρες διαδικασίες αν είναι δυνατόν περαιωμένες πριν τη τοποθέτηση κεφαλαίων, ώστε να διασφαλιστούν οι επενδύσεις. Αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα λόγω θέσης, κόστους και προοπτικών απόδοσης, θα ήταν μια ελκυστική αγορά.»

Εξάλλου, η αρχιτέκτων Φωτεινή Γιαμάκου, επικεφαλής της Giamakos Architects επεσήμανε στους επενδυτές τα πλεονεκτήματα του έργου στους Δελφούς και ιδιαίτερα τα βασικά στοιχεία ωρίμανσης του έργου έτσι ώστε το μεγαλύτερο κομμάτι της γραφειοκρατίας των αποφάσεων – εγκρίσεων να είναι ήδη διεκπεραιωμένο. Στους Δελφούς έχει γίνει πολυετής εργασία από τη Mentor SA προς αυτή τη κατεύθυνση. Υπάρχει ΦΕΚ για το χωροταξικό, ενώ ο Δήμος συμμετέχει με νομικό σύμβουλο στα θέματα του ΣΔΙΤ.

Το έργο

Το έργο “Harmony Hills” μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ανέγερση Πανεπιστημίου, Σχολής Καλών Τεχνών, Πάρκου Τέχνης και Γνώσης, Κέντρου Καινοτομίας – Τεχνολογίας, Πλανητάριο, ξενοδοχεία, Τουριστικά Χωριά, Κέντρο Τουρισμού Υγείας, Πάρκα λιμνών, Βοτανικό κήπο, κ.λ.π, τα οποία παρουσιάζονται στο τεύχος της αναλυτικής μελέτης της Mentor. Σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Giamakos Architects για τη Mentor S.A. και αφορά τη Β’ φάση του έργου (Master Plan), την ανάλυση και το σχέδιο γενικής διάταξης της περιοχής, το διερευνητικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την προβολή της επένδυσης, καθώς φαίνεται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Δεσφίνας που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 483/31-12-2013.

Εμπνευστές για την υλοποίηση του Πολυθεματικού Πάρκου Δεσφίνας στους Δελφούς το 2002 είναι ο Σοφοκλής και η Ουρανία Διακογιάννη, βασικοί μέτοχοι της Mentor S.A. Το δυναμικό του Πάρκου αναφέρεται σε φιλοξενία 10.000 επισκεπτών, ενώ υπάρχει μέριμνα για εκδηλώσεις 25.000 ατόμων. Οι ενότητες αναπτύσσονται γύρω από μια τεχνητή λίμνη, σε μια συστοιχία λόφων που την περιβάλλουν. Ακολουθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο διερευνά μια ευρύτερη περιοχή 4.000 στρεμμάτων και τη δυνατότητα σύνδεσης του Πάρκου με τον πολεοδομικό ιστό της Δεσφίνας.

Οι παρουσιάσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα της Mentor.SA θα συνεχιστούν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι πληροφορίες που έχουμε θέλουν το πρότζεκτ να παραμένει ανενεργό επειδή κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν και αρκετοί που έχουν περιουσίες στην περιοχή ενδιαφέροντος να μην επιθυμούν να πουλήσουν.
Για το τέλος θα παραθέσουμε και μία ακόμα ενδιαφέρουσα είδηση που αφορά το ενεργειακό σκέλος της περιοχής.
Παραθέτουμε (ΠΗΓΗ)
Υπεγράφησαν στις 28 Δεκεμβρίου 2015 από το Δήμαρχο Δελφών, Θανάση Παναγιωτόπουλο και τους εκπροσώπους της εταιρείας VECTOR ΑΙΟΛΙΚΗ Α.Ε., η οποία έχει ως κύριο μέτοχό της την ENERCON, συμβόλαια παράτασης για μια 20ετία της μίσθωσης εκτάσεων στην κτηματική περιφέρεια της Δεσφίνας, προκειμένου να κατασκευαστούν από τη μισθώτρια εταιρεία τρία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 100 MW.

Η εξέλιξη αυτή, που προέκυψε ως αποτέλεσμα μακρών και επίπονων διαπραγματεύσεων με τη μισθώτρια εταιρεία και αφού χρειάστηκε να ξεπεραστούν πλήθος τεχνικών και νομικών ζητημάτων, ανοίγει πλέον το δρόμο για την πραγματοποίηση στην περιοχή μίας τεράστιας επένδυσης στην αιολική ενέργεια.

Μετά την κατασκευή και λειτουργία της εγκατάστασης τα αμέσως επόμενα χρόνια, τα αιολικά πάρκα αναμένεται να αποδίδουν στο Δήμο Δελφών οφέλη πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Τα οφέλη αναμένεται επίσης να είναι πολύ σημαντικά ειδικότερα για τη Δημοτική Κοινότητα Δεσφίνας, που θα εισπράττει ειδικό πόρο, αλλά και για τους κατοίκους της Κοινότητας, ως προς τους οποίους η κείμενη νομοθεσία προβλέπει μείωση των χρεώσεων τους στα οικιακά τιμολόγια κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η όλη διαδικασία (οι απαρχές της οποίας ανάγονται στον Καποδιστριακό Δήμο Δεσφίνας) απαίτησε την ενεργό συμμετοχή των τοπικών αιρετών οργάνων και ιδιαιτέρως του Αντιδημάρχου της Ενότητας, Νεκτάριου Μίχου και του Προέδρου της Κοινότητας, Μπάμπη Καλιακούδα, οι οποίοι μαζί με το Δήμαρχο Δελφών επωμίστηκαν επί πολλούς μήνες το βάρος της διαπραγμάτευσης.

Απαιτήθηκε επίσης καλή συνεργασία με τα αιρετά όργανα του Δήμου (Συμβούλιο Δ.Κ. Δεσφίνας, Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών), που έλαβαν και τις σχετικές αποφάσεις, σε πνεύμα εμπιστοσύνης και αποφασιστικότητας.
Εδώ το αρχικό ΦΕΚ

RAE_1446-20101855883116

Όπως γίνεται αντιληπτό σχεδόν κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Πολλές φορές τα επιχειρηματικά σχέδια ‘κολλάνε’ στη νομοθεσία είτε για τα δάση, είτε για τα αρχαία.
Ελπίζουμε η Πολιτεία ή η εκάστοτε τοπική αρχή να αντιστέκεται στον πειρασμό και να εφαρμόζει το νόμο.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares