Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Καθηγητής καταδικάστηκε σε θάνατο για χρήση Twitter και WhatsApp

Τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από τη Σαουδική Αραβία παρουσιάζουν τον Al-Qarni ως επικίνδυνο ιεροκήρυκα


Σε θάνατο καταδικάστηκε ένας καθηγητής νομικής στη Σαουδική Αραβία, κατηγορούμενος για διατήρηση λογαριασμών σε Twitter και WhatsApp.

Πρόκειται για τον 65χρονο Awad Al-Qarni, ο οποίος συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2017.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που επικαλείται πως έχει δει ο Guardian- από τον γιο του Al-Qarni, ο οποίος πέρυσι έφυγε από το βασίλειο και ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο- ο καθηγητής κατηγορείται ότι κοινοποιούσε ειδήσεις που θεωρούνται «εχθρικές» για το βασίλειο.

Τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από τη Σαουδική Αραβία παρουσιάζουν τον Al-Qarni ως επικίνδυνο ιεροκήρυκα. Οι αντιφρονούντες από την άλλη κάνουν λόγο για ένα σημαντικό και αξιοσέβαστο διανοούμενο με πολλούς ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ενδεικτικά, 2 εκατ. στο Twitter).

Μετάφραση των κατηγοριών εναντίον του Al-Qarni, για τις οποίες αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή, περιλαμβάνει την «παραδοχή» του καθηγητή νομικής ότι χρησιμοποίησε έναν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το όνομά του (@awadalqarni) και τον χρησιμοποίησε «σε κάθε ευκαιρία… για να εκφράζει τις απόψεις του». Τα έγγραφα αναφέρουν επίσης ότι «παραδέχτηκε» ότι συμμετείχε σε μια συνομιλία στο WhatsApp και κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε βίντεο στο οποίο επαινούσε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Η χρήση του Telegram από τον Al-Qarni και η δημιουργία λογαριασμού Telegram συμπεριλήφθηκε επίσης στους ισχυρισμούς.

Ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Σαουδάραβες αντιφρονούντες που ζουν στην εξορία έχουν προειδοποιήσει ότι οι αρχές στο βασίλειο επιδίδονται σε νέα και αυστηρή καταστολή ατόμων που θεωρούνται επικριτές της σαουδαραβικής κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Σαουδική Αραβία έχει επενδύσει στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μ΄λιστα, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και οι ελεγχόμενοι από το κράτος επενδυτές αύξησαν πρόσφατα το μερίδιό τους στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης των ΗΠΑ, όπως το Twitter και το Facebook, και σε εταιρείες ψυχαγωγίας όπως η Disney.

Πηγή: pentapostagma.gr

Shares