Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Καθαρά Δευτέρα: Πώς αμείβεται η εργασία

Καθαρά Δευτέρα: Πώς αμείβεται η εργασία - Τι ορίζει ο νόμος

Περιλαμβάνεται ή όχι στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα; – Πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι.

Η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας δεν χαρακτηρίζεται αργία, μόνο εάν προβλέπεται κάτι τέτοιο σε συλλογική σύμβαση ή από επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, όσοι εργαστούν, ούτε θα πληρωθούν με προσαύξηση ημερομισθίου, ούτε δικαιούνται ημέρα ανάπαυσης.

Οι εργαζόμενοι που υπάγονται σε αυτές τις συμβάσεις, εφόσον εργασθούν την Καθαρά Δευτέρα, θα τους καταβληθεί προσαύξηση 75% επί του νομίμου ημερομισθίου τους, ό,τι δηλαδή εφαρμόζεται τις Κυριακές ή τις υπόλοιπες υποχρεωτικές ημέρες αργίας της χρονιάς.

Πώς αμείβεται η αργία της Καθαράς Δευτέρας

Η Καθαρή Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η Καθαρή Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1955).

Αν μία επιχείρηση λειτουργήσει φέτος κατ’ εξαίρεση (ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε βάσει ΣΣΕ, Καν. Εργασίας, επιχειρησιακής συνήθειας ή εθίμου), τότε οι εργαζόμενοι δικαιούνται για την εργασία τους, προσαύξηση μισθού 1/25 οι υπάλληλοι και ένα επιπλέον ημερομίσθιο οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο, με την προσαύξηση 75% των αποδοχών τους.

Πηγή: newsbomb.gr

Shares